Inzamelingsactie Voedselbank in de Veertigdagentijd

Uitgelicht : Recensie Ontmoeting met de vrijzinnige Islam

 

Rachid Oahalou in De Ontmoeting in Bennekom (8 februari).
Verslag van een bijzondere bijeenkomst

Wie ben ik?
Met wie of wat identificeer ik ‘mijzelf’?
Vanuit eigen ervaring schetste Rachid Oahalou hoe moeilijk deze vragen kunnen zijn voor medeburgers met een multiculturele, in zijn geval Marokkaans-Nederlandse, achtergrond. Instroom van ‘vreemdelingen’ leidt tot angst, angst tot ‘wij-zij’ denken en spanningen.
Voor Rachid kwam de bevrijding voort uit zijn spirituele ontwikkeling: ‘neem niet aan wat anderen je zeggen te geloven; lees en luister zelf; kijk wat de geschriften met je doen. Ervaar wat het leven met je doet. Verwonder je over het Mysterie. Je ervaart dan dat het Goddelijke binnen jezelf en dus in élk mens gevonden kan worden. Een ‘Godsvonk’, dat wat je werkelijk bent; iets heel anders dan het geconditioneerde ‘ik’ wat zoveel problemen kan veroorzaken.’
Eén en ander werd geïllustreerd met prachtige gedichten en Koranteksten, gezongen door Said Al Harazi. De aanwezigen herkenden hierin gedeelde waarden: verwondering, mystiek, liefde, hoop en vertrouwen. We realiseren ons dat mensen ten diepste goed zijn, alle ook slechte daden (waarop we elkaar zeker moeten aanspreken) ten spijt. Dat we, zonder vóóroordeel, met de ander, de gelijkwaardige, in contact kunnen treden.
Een heerlijk gesprek volgde. Angst ís te transformeren naar liefde wanneer de mens zichzelf in de ander herkent.
Wat zou het geweldig zijn als gesprekken als deze overal werden gevoerd. Er is in de wereld veel dat ons zorgen baart, maar er is ook altijd hoop. Er is veel dat ons scheidt, maar uiteindelijk meer dat ons verbindt. Dat ontdekken kan leiden tot innerlijke én mondiale vrede.

Oahalou werkte voor IOM, International Organization for Migration, een intergouvernementele organisatie.

Al Harazi is docent Arabische taal en zanger.

 

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres