Thema 2015-2016: Veranderen

 

   veranderen

De meesten van ons willen graag betekenisvol aanwezig zijn in het leven en een positieve verandering teweeg brengen, iets van waarde toevoegen. Zoals Bram Vermeulen zong: ‘Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen’.

Wanneer je buiten bent en de seizoenen ziet met steeds wisselende kleuren en geuren lijkt veranderen heel natuurlijk. En veranderen is natuurlijk. Alles komt en gaat. Toch is veranderen soms echt moeilijk, het kan onzeker maken, stuurloos. Dat wat je houvast geeft, geef je niet zomaar op. En wanneer is het genoeg, heb je genoeg aan jezelf gesleuteld, wanneer mag je zijn wie je bent?

Ook onze samenleving verandert. Jan Rotmans poneerde onlangs in een VPRO Tegenlichtreportage zelfs dat we niet leven in een ‘tijdperk van verandering‘, maar in een ‘verandering van tijdperk‘. En hoe verhoud je je daartoe?

Veranderen of verandering als thema voor dit jaar? Wij kozen intuïtief voor de werkwoordsvorm, maar raakten eigenlijk gefascineerd door het dilemma dat in deze ‘taalvraag‘ doorschemert. Overkomt verandering ons en wie of wat veroorzaakt die dan? Of zijn wij zelf aan zet en moeten we zelf iets veranderen, aan onszelf, aan onze situatie, aan de samenleving? Kunnen wij ons aan verandering onttrekken? Is er ook iets dat onveranderlijk is?

Het lijkt ons de moeite waard om dit thema vanuit een aantal invalshoeken samen uit te diepen. In het programmaboekje en op de website vindt u deze verder toegelicht en uitgewerkt.

We hebben al vaak ervaren hoe inspirerend en verrijkend het is om samen te luisteren, te zoeken en te bevragen. Alleen al daardoor verandert er iets. U bent van harte welkom.

 


ANBI logo Vormgeving & Realisatie: Zietze.nl