‘De Bergrede, grondwet voor geluk’

23 februari 2019

Regio-inspiratiedag  in Bennekom

Hein Stufkens

 

 

 

 

Na de inspirerende regiocursus van het vorige seizoen in Lunteren zijn wij in ieder geval blij dat Hein Stufkes weer helemaal uit Cadzand wil komen om ons te inspireren.

Alle mensen willen gelukkig zijn, maar ze weten niet precies wat hen gelukkig maakt. Dat zei de Romeinse filosoof Seneca al in de eerste eeuw. Maar in diezelfde eeuw was er een leraar die haarscherp wist wat een mens gelukkig maakt: Jezus van Nazareth. In zijn beroemde Bergrede heeft hij dat samengevat. Die Bergrede is een revolutionaire tekst, die door de eeuwen heen velen heeft geïnspireerd, onder wie Tolstoj en Mahatma Gandhi. Maar het is ook een tekst die op grote weerstand stuitte. Op allerlei manieren hebben theologen en machthebbers geprobeerd de inhoud ervan onschadelijk te maken.

In de Bergrede is de kern van de christelijke boodschap samengevat: het overstijgen van de ik-gerichtheid. En die boodschap heeft veel parellellen in andere grote spirituele en filosofische tradities, die eveneens zeggen dat geluk alleen te vinden is waar de mens de beweging maakt van selfishness naar selflessness. Dit vraagt om een spirituele revolutie, die misschien in onze tijd urgenter is dan ooit.

Programma:

10.30 – 12.30 lezing met gesprek: ‘De Bergrede, grondwet voor geluk’

12.30 – 13.30 lunch

13.30 – 16.00 workshop rond het thema van de dag En er zal zeker ook af en toe een lied klinken!

 

Hein Stufkens (1947) is filosoof, (zen)leraar, spreker, schrijver en dichter. Van zijn hand verschenen zo’n dertig boeken: beschouwend werk, romans en gedichtenbundels. Ook werkte hij mee aan tal van TV- en radioprogramma’s op levensbeschouwelijk gebied. Sinds 2001 woont en werkt hij in Cadzand, waar hij samen met zijn vrouw Brigitte Stufkens-Geerlings het franciscaans georiënteerde bezinnings- en cursuscentrum ‘La Cordelle’ stichtte. Behalve door de Jungiaanse psychologie en de westerse christelijke mystiek en gnosis is hij ook geïnspireerd door de wereld van het zenboeddhisme. Hij schreef onder meer: ‘Spiritualiteit als levenskunst’ en ‘De Grondwet voor Geluk’.

Voor informatie over de activiteiten en publicaties: www.lacordelle.nl


Datum zaterdag 23 februari 2019
Tijd                        10.30 – 16.00 uur

Plaats:                   De Ontmoeting, Emmalaan 1 Bennekom
Kosten                   € 30 / € 40


Aanmelden


U kunt zich via het opgaveformulier opgeven voor deze cursus.


Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
E-mailadres