Filosofie van de waanzin; openbaring, verlichting en verduistering – Wouter Kusters 10.30 uur

26 februari 2017

De taal van mystiek en religie blijkt bijzonder geschikt om zowel over ervaringen van waanzin te praten als om deze uit te drukken en weer te geven. Wouter Kusters schreef een prijswinnend boek: ’Filosofie van de waanzin’, dat gaat over fundamentele en grensoverschrijdende inzichten waarbij mystieke en religieuze inzichten en ervaringen een grote rol spelen. Filosoof, taalkundige en publicist Kusters plaatst waanzin in een breed perspectief. Hij laat zien hoe een religieuze of mystieke geestesgesteldheid verband houdt met de waanzin. Vragen over eindigheid en oneindigheid, zijn en niet-zijn, leven en dood zijn de motor achter mythes en religieuze verhalen en deze zijn tevens de drijvende kracht – of de obsessie – in de waanzin. In een verhaal over extase en verlatenheid, openbaring en verwarring, verlichting en verduistering zal hij tonen dat waanzin meer is dan slechts een zijpad of valkuil op de mystieke weg naar verlichting en dat waanzin wellicht aan de basis ligt van religie en mystiek.

Wouter Kusters (1966) kreeg in 2015 de Socrateswisselbeker voor zijn boek ‘Filosofie van de waanzin’. Daarin schrijft hij over de meest uiteenlopende waanzinnige ervaringen: van ‘de dolle mens’ van Friedrich Nietzsche tot de geniale ‘gek’ bij u in de buurt. Ook beschrijft hij frappante overeenkomsten tussen uitingen van waanzinnigen en hoogtepunten in onze cultuur: de filosofie van Peter Sloterdijk, mystiek van Meister Eckhart, literatuur van Aldous Huxley, kunst van M.C. Escher, muziek van The Doors, films als The Truman Show en The Matrix. www.wouterkusters.nl


De muziek wordt deze ochtend verzorgd door het ensemble Neochorion, bestaande uit Harmen Doekes ( viool/gitaar ) ,Leo de Visser (zang/contrabas), Hilje Doekes  (piccolo/fluit/piano)  en Gert Doekes (altviool)

Zij spelen Kletzmer muziek en tijdens de intermezzo’s  muziek van Schubert en Jenkins

 


Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres