Fototentoonstelling Jan van Leeuwen

05 mei 2018

 De Emmausgangers

Jan van Leeuwen is  fotograaf uit Bennekom met internationale bekendheid.

Vanaf 1988 maakt Jan zelfportretten met camera obscura en blauwdruk-technieken. Hij is object en subject tegelijk. Op de foto’s worden onverwachte emoties zichtbaar. In 1992 zegt een museumdirecteur er over: ‘Aber das sind Kriegsbilder!’ Ervaringen en emoties werden onbewust vastgelegd in de zelfportretten.
Hij maakte als tiener de Duitse bezetting mee.
Deze ervaring, met name van de Jodenvervolging, was traumatisch. Zijn ‘ik was niet joods’ klinkt bijna schuldbewust: hij ervoer een dunne scheidslijn tussen zichzelf en de slachtoffers.
Als de oorlog in voormalig Joegoslavië uitbreekt, komen er veel herinneringen heftig terug. Een nieuwe serie portretten volgt. Jan drukt zichzelf nu af in negatief, als model: ‘hoe kan ik de gevoelens van die anderen, achter het prikkeldraad, ooit verbeelden? De ‘prikkeldraadserie’ is een protest, ‘een schreeuw die overal gehoord moet worden’. Maar vooral een emotionele verwerking van wat er in de wereld gebeurt en van het verleden waaraan het opnieuw herinnert.
Het verwerken van de emoties leidt ten slotte tot een serie foto’s in bruindruk, opnieuw met de kunstenaar als model. Christelijke thema’s, zoals de maaltijden op witte donderdag en Pasen. Opnieuw de ontmoeting met de Ander, die gemarteld en gedood was. Maar ook: begin van nieuw leven, een nieuwe reis door de wereld.

Jan van Leeuwen (Amsterdam 1932) begint in 1955 als vertegenwoordiger in huishoudelijke producten voor zijn werk te fotograferen. Vanaf 1986 gaat hij met speciale technieken fotograferen om na zijn pensionering een leuke hobby te hebben. Dit pakte zodanig uit dat hij over de hele wereld vele tentoonstellingen had.


Opening door Jan op: donderdag 3 mei 19.30 uur
Verder open op: donderdag 3 mei 19.30 – 21.30 uur
vrijdag 4 mei 14.00 – 16.00 uur
zaterdag 5 mei 13.00 – 16.00 uur, waarna tot 17.00 uur de tentoonstelling muzikaal afgesloten wordt door Kamerkoor Convivium

Jan zal tijdens de openingstijden aanwezig zijn om zijn werk toe te lichtenDeel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres