Het andere bestaan na de dood. Ineke Koedam

11 januari 2018

De dood is een bij uitstek persoonlijke belevenis, gekleurd door eigen ervaringen, over tuigingen en cultuur. Toch maken specifieke aanwijzingen, zoals bijzondere bewustzijns ervaringen, veranderend gedrag en taalgebruik ons erop attent dat ziekte of ouderdom overgaan in een voorbereiding op de dood. In haar lezing vertelt Ineke over de sterven de die zich voorbereidt, over hoe een sterfproces kan verlopen en hoe diepgaand betekenis kan worden gevonden in sterven. Zij gaat daarbij in op de gelaagdheid van het stervensproces, op visioenen, coïncidenties, ongewone transcendente fenomenen en betekenisvolle ervaringen die mensen lijken aan te sporen om onafgemaakte zaken af te ronden voordat zij sterven. Deze zogeheten levenseinde-ervaringen worden als troostrijk en geruststellend ervaren en lijken te duiden op een overgang naar een andere vorm van bestaan.

 

Na een loopbaan in het bedrijfsleven startte Ineke Koedam (1963) haar eigen praktijk Weerschijn voor sterven, afscheid en rouw en werkte achtereenvolgens als vrijwilliger en coördinator in het Rotterdamse hospice De Vier Vogels. Haar ruime ervaring in de zorg voor stervenden en hun naasten leidde tot een steeds groter aanbod aan scholing voor werkers in de terminale zorg.

In 2009-2011 voerde zij voor de vooraanstaand neuropsychiater Peter Fenwick (UK) onderzoek uit naar zogenaamde ‘end-of-life-expierences’. Dat resulteerde in het boek ‘In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood’ (juli 2013 AnkhHermes). Het is Ineke’s missie een bijdrage  te leveren aan vermindering van angst voor de dood en verruiming van bewustzijn rondom sterven (SBO). In oktober 2014 verscheen haar boek ‘Een andere kijk op orgaandonatie – verkenningen van het stervensproces’. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Zie voor meer informatie  www.weerschijn.nl


 

Contact: Loek Treep, tel. 0317 424962, e-mail: treep@upcmail.nl
Tijd donderdagavond 20.00 uur
Kosten € 7 / € 10 incl. koffie/thee

U hoeft zich voor deze lezing niet op te geven.

 Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres