Het effect van aanraking – Mieke Havik 10.30 uur

27 november 2016

In de periode rond de tweede wereldoorlog was er een tendens van doorzetten, schouders eronder. Je moest je verstand gebruiken, efficiënt en effectief, voor gevoel was weinig plek. De grondlegger van Haptonomie, Frans Veldman, merkte als fysiotherapeut al dat er meer was dan verstand en effectiviteit. Haptonomie bestudeert de ontwikkeling van het gevoelsleven en in ruimere zin de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen. Later ontstond de Haptotherapie, gebaseerd op haptonomie. Haptotherapeut Mieke Havik gaat in op het effect en belang van aanraking. Ze heeft veel ervaring met mensen die door omstandigheden verwijderd zijn van hun gevoel of gevoelsleven en een slecht contact hebben met hun lichaam. Door aanraking en gevoelservaringen gidst zij mensen naar een beter contact tussen lichaam en geest. Haptotherapie is een mooie manier om dichter bij jezelf te komen. Voelen wat werkelijk bij jou past. Wat goed voelt en wat niet. Om vervolgens de stap te nemen om er iets aan te doen als iets echt niet goed voelt.

Mieke Havik richtte zich op de haptonomie na wielrennen op topniveau (meer- maals de Tour de France en wereldrecord op 100 km indoor). Na haar sportverleden waar het over kracht en prestatie gaat, voelde ze een drang om meer met het gevoel en gevoelsleven te doen. Ze volgde de haptotherapie opleiding in Doorn en heeft sinds 2000 een eigen praktijk. www.miekehavikhaptonomie.nl

Muziek bij Zin op zondag


De muziek deze ochtend wordt verzorgd door Marno Wieken, gitarist, gitaardocent en componist.
Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar gitaar. Hij studeerde aan het Utrechts conservatorium en werkt sinds 1992 als zelfstandige gitaardocent bij Musiclab (zijn eigen bedrijf).
Marno laat werken horen van Francisco Tarrega, John Dowlands en Heitor Villa-Lobos.

marno-wiekenDeel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres