Kunst en spiritualiteit -1-

01 november 2018

Ben Piepers

 

 

 

 

 

Moderne kunst heeft verwantschap met de menselijke ziel. Ze hebben beide diepere lagen en verborgen gronden, die zich niet zomaar te kennen geven. Maar als je innerlijk leeg wordt, aandachtig en geduldig kijkt, ontdek je verrassende betekenis, wijsheid of weerbarstige vragen.

In de serie van vier avonden ‘Kunst en spiritualiteit’ kijken we naar beeldende kunst in relatie tot spiritualiteit en geloven. Het gaat om meditatief kijken naar kunst en verdieping van je eigen innerlijk.

Tijdens de bijeenkomsten gaan we als volgt te werk:

  • waarnemen: ‘wat zie ik’ en samen beschrijven van het kunstwerk
  • kijken vanuit je innerlijk: wat beleef je aan het kunstwerk
  • persoonlijke verwerking: het kunstwerk en je eigen spirituele/gelovige bron
  • onderlinge uitwisseling waardoor verdieping plaatsvindt
  • eventueel enige informatie over kunstwerk en kunstenaar

Mijn hele leven al ben ik geïnteresseerd in zin geven aan wat er allemaal gebeurt in en om mij heen. Kunst helpt openingen te maken of met andere ogen de werkelijkheid te zien. Ik ben theoloog en heb gewerkt in het pastoraat (o.a. Bennekom) en me tussentijds laten scholen in kijken naar moderne kunst. Ik woon in Wageningen.

Ben Piepers (1948) is theoloog en heeft zich verdiept in moderne kunst. Hij geeft cursussen op het raakvlak van bijbel, kunst en spiritualiteit. Hij zoekt naar verbinding tussen persoonlijke en bijbelse verhalen, hedendaagse vragen en wijsheid uit de traditie. Bij voorkeur benadert hij tekst en kunst vanuit stilte en meditatie, want zij hebben hun eigen zeggingskracht. Het accent ligt op ontdekken: zien met eigen ogen en vervolgens ervaring en beleving inbrengen. Inhoudelijke toelichting en achtergrond voegen kennis of wijsheid toe en openen soms een verrassend perspectief.


Deelnemers          minimaal 8, maximaal 12

Data                       1, 15, 29 november en 13 december 2018

Tijd                        4 donderdagvonden van 19.30 -21.30 uur

Kosten                   € 45 / € 60

Opgave voor deze cursus op dit tijdstip is niet meer mogelijk. Daarom hebben we een tweede cursus georganiseerd en wel op de donderdagochtenden 17, 31 januari en 14, 28 februari 2019.Van 10.00-12.00 uur

Opgave via het opgavenformulier.  Met vermelding januari 2019

 


Aanmelden


U kunt zich via het opgaveformulier opgeven voor deze cursus.


Deel dit artikel

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
E-mailadres