Oikocredit, Investeren in mensen

10 januari 2019

Aafke Mandersloot

20.00 uur

Omdat Vrijzinnigen Bennekom ruimhartig in Oikocredit investeert, willen we graag via deze donderdagavondlezing de aandacht op Oikocredit richten. De lezing is gratis toegankelijk.

 

 

Wereldwijd hebben zo’n 2 miljard mensen geen toegang tot enige vorm van financiële dienstverlening. Vaak  omdat  ze arm   zijn   en banken   hen zonder onderpand geen geld willen lenen. Deze mensen leven daardoor in een vicieuze cirkel: zonder de mogelijkheid om geld te lenen en te investeren in een kleine, eigen onderneming, hebben ze weinig kans zich aan de armoede te onttrekken.

Oikocredit wil en kan deze cirkel doorbreken. Dankzij ruim 40 jaar ervaring ziet Oikocredit kans deze mensen (via onze partners) met microkredieten vooruit te helpen. Oikocredit gelooft dat lenen in plaats van geven voor meer zelfvertrouwen en meer economische productiviteit zorgt. Dat is naar ons idee de meest pure vorm van ontwikkelingshulp. Het is hulp waarmee mensen zélf iets kunnen ontwikkelen: een onderneming, een bestaan, een toekomst. Anders dan geefgeld, wordt leengeld bovendien steeds opnieuw uitgeleend: zo kunnen veel meer mensen geholpen worden.

 

Een nieuwe toekomst voor Rinah

Ook Rinah Mathonsi werd geholpen met microkrediet. Haar man verkocht namelijk hun huis én ging er met haar geld vandoor. Van de ene op de andere dag stond Rinah, moeder van vijf kinderen, op straat. Via een partner van Oikocredit kwam ze gelukkig in aanmerking voor microkrediet. Hiermee was ze in staat om voorraad in te kopen, zodat ze een marktkraam kon beginnen. Gelukkig gaat het nu goed met Rinah. Haar jongste is opnieuw gestart met studeren omdat Rinah het collegegeld weer kan betalen. In de toekomst wil Rinah graag een auto kopen, zodat het makkelijker wordt om haar waren te verplaatsen. Zo hoopt ze nog meer spullen te verkopen met haar marktkraam!

Oikocredit is meer dan 40 jaar geleden ontstaan vanuit een initiatief van de Wereldraad van Kerken. Wereldwijd beleggen meer dan 54.000 kerkelijke organisaties en particulieren in Oikocredit.

Aafke Mandersloot is sinds 2009 betrokken bij Oikocredit Nederland, de Nederlandse steunvereniging van Oikocredit. Eerst als vrijwilliger en nu als relatiemanager voor de grote beleggers en de protestantse kerken. Het doel van de steunvereniging is het geven van voorlichting over Oikocredit en het werven van fondsen voor Oikocredit.Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
E-mailadres