Papageno en Papagena – Tjeu van den Berk 20.00 uur

11 mei 2017

Papageno en Papagena, de vogelvanger en zijn vrouwtje uit Mozarts opera Die Zauberflöte, worden door de meeste regisseurs als potsierlijke types op het toneel gezet. In zijn laatste boek betoogt Tjeu van den Berk echter dat ze samen de ruggengraat van de opera vormen.
Die Zauberflöte is een vrijmetselaarsopera. Mozart en de tekstdichters van de opera waren vrijmetselaars. In hun inwijdingsrituelen stonden alchemistische symbolen centraal. Die spiritualiteit wilden ze op de Bühne laten zien.
Volgens Van den Berk beeldt de hele opera de mystieke inwijding van de menselijke ziel uit met behulp van alchemistische symbolen. De alchemisten wilden ‘vuur’ en ‘water’ verbinden tot een ‘heilig huwelijk’, de tegengestelde mannelijke en vrouwelijke krachten vruchtbaar verenigen.
Voor de vrijmetselaar Mozart en zijn logebroeders betrof het hier een spiri- tualiteit waarin de duistere en lichtende krachten in een mens een huwelijk dienden aan te gaan. Om tegenstellingen te verbinden heeft men echter be- middelende krachten nodig, androgyne krachten, zowel mannelijk als vrouwe- lijk van aard.
In de opera vormen Papageno en Papagena nu juist die bemiddelende krach- ten. Alchemistisch uitgedrukt symboliseren zij samen de androgyne Mercurius, het ‘kwik der wijzen’. Zij bewerken dat de zoon van het licht, Tamino, een huwelijk aangaat met de dochter van de duisternis, Pamina.
Tijdens zijn voordracht zal Van den Berk deze archetypische Tweeling tot le- ven brengen. Dit zal gepaard gaan met het projecteren van fragmenten uit de opera en met het vertonen van alchemistische afbeeldingen.

Dr. Tjeu van den Berk studeerde theologie in Rome, Lyon en Utrecht. Hij werk- te aan de Katholieke Universiteiten te Amsterdam en Utrecht. Bekende boe- ken van hem zijn: Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie (5de druk), Mystagogie, inwijding in het symbolisch bewustzijn (5de druk), Het mysterie van de hersenstam (5de druk) en het Het Numineuze (2de druk). Eigenzinnig kunstzinnig de visie van Carl Gustav Jung op kunst. Het Oude Egypte, baker- mat van het Jonge Christendom (2de druk). In de ban van Jung. Nederlanders ontdekken de Analytische Psychologie (2014).

Informatie over deze lezing


Contactpersoon: Loek Treep
Tel. 0317 424962
E-mail: treep@upcmail.nl

Tijd: 20.00 uur
Kosten: € 6,- (leden) / € 8,- incl. koffie/thee
Opgave: U hoeft zich voor deze lezing niet op te gevenDeel dit artikel

3 Reacties op “Papageno en Papagena – Tjeu van den Berk 20.00 uur

 1. Net even een email gestuurd over de vraag of deze lezing doorgang vindt?

  Waar wordt de lezing gegeven en hoe kan ik me opgeven?

  Vr groet, John

  • John
   Als het goed is, gaat de lezing door. Opgeven hoeft niet. kosten zijn 8 € Bennekom Emmalaan 1

   E M Bierhaus

 2. Wij zouden dit graag bijwonen.
  Wij komen uit Rijswijk ZH, daarom zouden wij graag zeker weten of er dan plaats voor ons is.
  Vriendelijk groetend,
  Chris en Nel Dulfer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres


ANBI logo Vormgeving & Realisatie: Zietze.nl