Ronald Meester – Wetenschap en toeval. 10.30 uur

11 februari 2018

 

 

 

 

Toeval speelt in de natuurwetenschap een belangrijke rol. Het maakt bijvoorbeeld deel uit van de statistische fysica, evolutiebiologie, genetica, datawetenschap en de kwantummechanica. Veel wetenschappers menen op basis van al dat toeval argumenten te zien voor de stelling dat het leven eigenlijk niet veel meer is dan een verbazingwekkende toevalligheid, zonder verder zin of doel. Hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester zal betogen dat deze conclusie niet kan volgen uit het gebruik van het begrip toeval in de wetenschap. Hij stelt dat toeval in de wetenschap niet meer is dan een stuk gereedschap dat je kunt inzetten om bepaalde verschijnselen mee te beschrijven. Daarbij doet hij een stevig beroep op parallellen vanuit onze eigen ervaring met verschijnselen die wij als toevallig beschouwen. De reikwijdte van wetenschappelijke verklaringen is principieel beperkt. Dit is geen kritiek op de wetenschap, maar juist een zeer waardevolle eigenschap. Wetenschap kan alleen maar succesvol zijn als ze zich beperkt tot haar natuurlijke habitat. Op basis van wetenschappelijk toeval een levensbeschouwelijke uitspraak doen is nogal onwetenschappelijk en niet verantwoord. Ronald Meester illustreert deze filosofische bespiegelingen met allerlei voorbeelden uit de wetenschappelijke praktijk.

Ronald Meester (1963) is hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening aan de Vrije Universiteit, waar hij bezig is met zowel abstracte wiskunde, als zeer toepassings gerichte kansrekening in bijvoorbeeld de forensische wetenschap, DNA en het recht. Ook publiceert hij regelmatig over wetenschap en levensbeschouwing zoals over toeval ‘Het pseudoniem van God’ (2003), en over de arrogantie van het wetenschappelijk establishment het boek ‘Arrogant’ (2014). Hij vindt spiritueel onderdak bij de oecumenische diensten van de Ekklesia Leiden.

Foto: René Correlje


Cora van den Berg ( cello) en Sana van Iddekinge (vleugel) spelen repertoire uit de Romantiek waarin het thema Lied en Verbeelding sterk naar voren komt.

De rol van de piano is méér dan begeleiding en is essentieel voor de kleuring van de harmonieën en geeft daarmee betekenis aan de melodie. De verschillende stukken worden `gezongen` door de cello en deels ook door de piano. Ze bieden alle ruimte om die gedachten toe te laten die ‘toevallig’ bij de luisteraar opkomen.

Vooraf: 1e Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809- 1847) : Lied ohne Worte Opus 109 (1845)

(Für Fraulein Lisa Cristiani componiert)

Na de opening:David Popper (1846-1913): “Wie einst in schöner’n Tagen“  Opus 64, nr. 1 (1892)

(Dem Andenken meiner unvergesslichen Eltern)

Na de inleiding :   Robert Schumann (1810- 1856): Uit „Fünf Stücke im Volkston“ Langsam  Opus 102 nr. 2 (1849)

Na de discussie : Johannes Brahms (1833- 1897): „Wie Melodien zieht es mir“ (1886)

Na afloop: 5e Sergej Rachmaninoff 1973- 1943): Vocalise Opus 34 nr. 14 (1915)Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres