Sjamanisme, religie, spiritualiteit

09 mei 2019

Angela Roothaan en Ji Youn Kang 

20.00 uur

 

 

 

 

Sjamanistisch noemen we spirituele praktijken, in verbinding met de natuurlijke leefomgeving en het eigen lichaam, om helende en richtinggevende inzichten voor het leven op te doen. Zo oud als de mensheid, worden ze ook in onze tijd nog beoefend. Traditioneel sjamanistische levenswijzen worden vandaag de dag bedreigd door globalisering en modernisering. Maar ook de ‘grote religies’, met name Christendom en Islam, spelen een rol in het bestrijden van sjamanistische praktijken. Tegelijkertijd zijn nieuwe vormen van sjamanisme opgekomen die in de moderne samenleving hun plek zoeken. In mijn lezing zal ik deze spanningen bespreken en ingaan op de betekenis van sjamanisme als bron van kennis in deze tijd. Hoe verhoudt sjamanisme zich eigenlijk tot religie, zijn er in Christendom en Islam niet ook sjamanistische elementen te vinden? Wordt niet een vorm van spiritualiteit onderdrukt of weggedrukt die onlosmakelijk onderdeel van mens-zijn uitmaakt? In haar lezing zal zij ook eigen ervaringen met het maken van trance-reizen bespreken.

Ji Youn Kang treedt samen op met Angela Roothaan.

 


Angela Roothaan (1960) is filosoof en werkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Jarenlang gaf ze leiding en doceerde ze aan de opleiding Wijsbegeerte en Spiritualiteit. Ze publiceerde boeken over Spinoza, over natuurervaring, over spiritualiteit en over geesten in de moderne cultuur. De laatste jaren richt haar onderzoek zich vooral op Afrikaanse filosofie en sjamanistische ontologie.

Ji Youn Kang (1977, Zuid Korea) is componist/geluidsartiest. Zij verhuisde naar Nederland in 2006 en studeerde af in sonologie aan Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Sjamanisme is diep verankerd in de Koreaanse cultuur. Voor Ji Youn Kang, die als kind een Westerse muzikale opleiding kreeg, is de sjamanistische rituele muziek niet alleen haar eigen persoonlijke interesse geworden, maar ook een van de meest belangrijke thema’s waarop zij, als componist, haar eigen muzikale taal heeft gebouwd. De meeste van haar muziekstukken zijn gecomponeerd op basis van Koreaanse sjamanistische rituelen. www.jiyounkang.com


Plaats                  Grote zaal van de Ontmoeting

Aanvang              20.00 uur

Kosten                 € 9 voor leden en begunstigers, overige bezoekers € 12Deel dit artikel

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
E-mailadres