Een jaar rond op pad met de druïden

08 september 2020


Taco IJzerman

Acht (of negen) bijeenkomsten met gesprek en ‘werk’ rond de acht jaarfeesten die moderne druïden vieren. Jaarfeesten zijn verbonden met de zon: midwinter, de lente equinox, midzomer en de herfstequinox en met belangrijke momenten in de natuur en landbouw: 1 februari, 1 mei , 1 augustus, 1 november.

We bekijken samen wat de jaarcyclus ons kan spiegelen en wat dit kan betekenen voor onze dagelijkse zingeving en verbinding. Iedere bijeenkomst maken we kennis met een thema of ‘tool’ uit de druïden traditie zoals: de elementen aarde, water, lucht, vuur en ether/ruimte; symbolische verhalen; (geleide) meditatie en stilte; creativiteit in gedichten, muziek of handwerk; vormgeving van een ritueel; spiritualiteit en verbinding in het alledaagse; de drie vormen van magie; een ‘table of correspondences’ waarin je je waarnemingen en ervaringen rond de jaarfeesten opschrijft.

Druïden waren ‘heidenen’, hoe verhoudt zich dat tot andere wereldbeschouwingen? 

Het woord heiden is afgeleid van ‘heide’ en betekent oorspronkelijk ‘heidebewoner’. De bewoners van het dunbevolkte platteland hielden lang vast aan hun eigen eenvoudige en deels niet-christelijke godsdiensten en gebruiken. Hierdoor werd het woord heiden langzamerhand synoniem voor ‘barbaar’ of ‘afgodendienaar’. In het Engels en Frans is de herkomst van de termen pagan of payenne vergelijkbare wijze verwant met paisant of paysan. Heiden is voor mij geen scheldwoord maar ook geen geuzennaam.

Voor mij is ‘heidendom’:

een manier van zingeven gebaseerd op ervaren (en niet zozeer op boeken).

ervaren met hoofd, hart én handen (zintuigen).

gebruik maken van de ritmen van de seizoenen en beelden uit de natuur om de grote vragen die het leven ons stelt te duiden.

een actieve persoonlijke relatie met iemands (natuurlijke) leefomgeving.

Druïdry is meer een cultuur of een levenshouding dan een religie en je kan (dus) tegelijk ook humanist, agnost of religieus zijn of je hier juist van afgekeerd hebben. Mens zijn is voldoende, durven voelen en ervaren erg handig en de rest is een verrijking en mooi meegenomen.

Wie is Taco IJzerman?

Ik ben tot over mijn oren verliefd op de natuur, de seizoenen en de aarde. Ik heb mijn werk gemaakt van groenten telen en advies en beheer van tuinbouwbedrijven en landgoederen. Dit is voor mij het beste excuus om op allerlei momenten van de dag en het jaar buiten te (moeten) zijn en daar het leven om me heen en in mezelf te ervaren.

Ik studeerde Tropische Cultuurtechniek en Biologische Landbouw en leerde zo veel over de ‘hardware’ van de elementen aarde, water, lucht, licht en warmte, maar ook over de positieve rol die mensen kunnen spelen in het beheer ervan.

Mijn opleiding bij de orde van Barden, Ovaten en Druïden voegt hier nieuwe ‘software’ aan toe en geeft me een fijn kader om me wakker en open te blijven ontwikkelen. Ik volg dit pad nu ruim 21 jaar en het kleurt mijn leven (groen).


 

Deelnemers    minimaal 10, maximaal 20

Tijd                  8 dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur

Data                8 september, 27 oktober, 1 december 2020, 26 januari,  2 maart, 6 april, 1 juni, 7  september 2021

Kosten             € 120/ € 160
Deel dit artikel

Video

Bekijk opnames.

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres