Zin op Zondag Aart Goedhart – Twijfel, de kunst van het beslissen

08 december 2019

10.30 uur

We hebben veel keuzes te maken, elke dag weer. In aantal is dat fundamenteel anders dan pakweg 25 jaar geleden. Zowel in de kleine dingen des levens, als in de wat belangwekkender zaken, heeft de Westerse mens een ruime beschikbaarheid aan mogelijkheden en alternatieven.

Veel mensen hebben bij die veelheid aan keuzes momenten van aarzeling. Dan gaan ze wikken en wegen, maken rationele voor- en tegenoverwegingen, luisteren naar hun gevoel enzovoorts. Dit soort momenten van twijfel worden soms zelfs als last ervaren: mensen ervaren dan een ‘keuzeprobleem’ of zelfs ‘keuzestress’.

Wie goed naar deze twee woorden kijkt, valt iets bijzonders op. Want hoe komen de afzonderlijke delen ervan eigenlijk samen? Hoe kan het hebben van een keuze, als ‘problematisch’ of zelfs ‘stress-gevend’ worden ervaren? Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij deze vraag. Ook behandelen we een aantal perspectieven die deze keuzerijkdom beheersbaar kan maken.

Aart Goedhart, proceskundige en docent, heeft een bijzondere fascinatie voor de momenten dat er geen keuzes lijken te zijn, of dat de beschikbare keuzes alle niet de juiste lijken. Deze momenten van ‘handelingsverlegenheid’ zijn in zijn ogen essentieel, omdat ze zowel een enorme creatieve als een destructieve potentie in zich dragen.

Aart Goedhart (1965 ) is adviseur, begeleider en coach met ruim 20 jaar ervaring op het gebied van organisatieverandering en -ontwikkeling. Dit doet hij vanuit Wenders, Ontwikkel, Vernieuw en Beweeg Vrij, waar hij samen met Barbara van der Steen oprichter van is. Hij wordt gevraagd bij hardnekkige (maatschappelijke) vraagstukken, waar vooral innovaties in sociale verhoudingen gezocht worden. Daarnaast is hij opleider van organisatieprofessionals (managers, adviseurs) op dit terrein.
www.wenders.nu


Muziek: Strijkkwartet het Streekaccent

Gert Doekes, violist,Hermen Peeters, violist in het UMA (Utrechtse Muziek Academie), Miriam Peeters, violist, Ank de Pater, celliste.

– een strijkwartet-versie van Andante festivo van Sibelius
– delen uit een kwartet van Franz Schubert (opus 125 nr. 1; )
– een deel uit een kwartet van Mozart (KV 421)
– een paar fragmenten uit het laatste kwartet van Beethoven.

Als geen ander weet Gert Doekes met zijn muzikanten de juiste toon te treffen en ons hart te raken.

Laatste zondag  expositieDeel dit artikel

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres