Carla van Laar- Textiel kunst

30 september 2023

Ontmoeting in Kunst met textiel-kunstenaar Carla van Laar

De expositie duurt tot 1 oktober en is elke zaterdag en zondag open van 14.00 – 17.00 uur.

Carla van Laar is van jongs af aan bezig geweest met lapjes en draden en heeft dan ook een opleiding gedaan waar ze leerde tekenen en veel textiele technieken leerde en ook veel over de kunstgeschiedenis daarvan. Ze heeft daarin ook vele jaren les gegeven op verschillende soorten scholen en creativiteitscentra.

Voor haar eigen werk heeft ze veel plezier in het uitproberen van nieuwe technieken en materialen om nieuwe uitdrukkingsvormen te vinden. Geen ontwerpplannen, maar vrij, intuïtief werken. Ze heeft wel een idee, maar komt er al doende achter hoe ze tot het beste resultaat komt. Iedere ingreep leidt tot de volgende en halverwege kan het uitgroeien tot iets wat ze van tevoren niet had bedacht. Ze laat zich verrassen. Materialen waar ze graag mee werkt zijn wol en zijde maar ook materialen als oud lood en hout gebruikt ze als het zo uitkomt.

De laatste jaren vilt ze veel. Dat is het leggen van wol-vezels, nat maken met water en zeep en bewerken tot het een stevig materiaal wordt. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, van kleden tot kleding en ruimtelijke vormen als lampenbollen en vaasvormen. De natuur is een grote inspiratiebron. Ze maakt vilten bloemen; die hoeven niet bespoten te worden en zijn zeer duurzaam. In haar viltwerk vind ze het fijn soms te borduren.Deel dit artikel