Kennismaking met het Boeddhisme

05 januari 2022

 

 

Matthijs Schouten

Het boeddhisme is geen godsdienst maar een praktische methode gericht op het ontwikkelen van innerlijke vrede en mededogen. Deze methode kan ook voor ons, hier in het westen, van betekenis zijn, welke religie ons ook eigen is.

Matthijs geeft deze inleiding in het  Boeddhisme nu voor de twintigste keer en toch weet hij door de manier waarop hij alles net weer wat anders belicht steeds weer opnieuw te boeien. Het is dan ook geen enkel probleem om de cursus meerdere malen te volgen. De belangrijkste praktijk van het boeddhisme is meditatie. Gedurende de vier avonden zal daarom  ook aandacht gegeven worden aan meditatie. Hiervoor zal een techniek gebruikt worden die in vrijwel alle boeddhistische scholen wordt toegepast: concentratie op de ademhaling. Met deze techniek kan geleidelijk een zekere geestelijke  rust ontwikkeld worden. De techniek kan verder aangeleerd worden op de meditatiedag op 23 januari (zie hieronder).

Prof. dr. Matthijs G.C. Schouten (1952) studeerde biologie, vergelijkende godsdienstwetenschappen en Keltische taal- en letterkunde. Hij is ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer. Hij heeft tevens een aanstelling als buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel bij de Wageningen Universiteit en hij is hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork (Ierland). Hij schreef het boek ‘Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief’. Daarnaast is hij boeddhist en meditatieleraar in de Birmaanse boeddhistische traditie.


Deelnemers    minimaal 15

Tijd              4 woensdagavonden  van 19.30 – 21.30 uur

Data             5,12, 19 en 26 januari 2022

Kosten        € 30 / € 40 / studenten € 20


 

Meditatiedag zaterdag 22 januari

De meditatietechniek die wordt onderwezen, is er op gericht de geest kalm en geconcentreerd te maken. Dit gebeurt via het aandachtig waarnemen van de in- en uitademing. Dit is de basistechniek van alle boeddhistische scholen. De gehele dag zal in stilte worden doorgebracht. Naar eigen verkiezing kunt u op een stoel mediteren of zelf een meditatiekussen, plaid en/of slaapzak meenemen. Draag gemakkelijk zittende kleding, warme sokken en/of sloffen. In de rustperiodes kunt u koffie, thee, melk, sap en fruit nemen. Tijdens de lunch is er soep. U dient zelf te zorgen voor uw aanvullend lunchpakket.

In de pauzes kunt u zowel binnen als buiten in de tuin of in de directe omgeving van het gebouw verblijven. Hoewel het geen eis is, is het wel te adviseren om de cursus Boeddhisme eerst te volgen. Na inschrijving ontvangt u de dagindeling.


Deelnemers    minimaal 20

Tijd                  aanvang 8.45 uur, sluiting 17.00 uur

Er wordt 4 x 1 uur gemediteerd, rustperiodes in totaal 2 uur, uitleg 1 uur, begeleiding 1 uur

Datum             zaterdag 22 januari  2021

Kosten        € 30 / € 40 / studenten € 20 inclusief soep, fruit, etc
Deel dit artikel