Donderdagavondconcert – Hildegard von Bingen

12 december 2019

20.00 uur

Klank-improvisaties rond de muziek van de mystica Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen, mystica uit de laat 11de eeuw, noemde de Bron van waaruit zij haar visioenen en muziek ontving ‘Het Levende Onblusbare Licht’.

Hildegard heeft tijdens haar leven als Benedictijner abdis vooral naam gemaakt als mystica, door haar visioenen te beschrijven.Deze visioenen heeft zij ook in beelden vastgelegd.Opmerkelijk is dat zij God vaak zag als een stralende Vrouwelijke Gestalte.

Zij was de eerste componiste uit de westerse geschiedenis van de klassieke muziek, die bij naam bekend is en heeft een eerste aanzet geschreven van een opera: Ordo Virtutum. Muziek en alles in de natuur zag zij als genezend, omdat zij ondervond dat alles kosmische trilling is.

Zo ervoer Hildegard dat muziek genezende trillingen kon uitzenden. Daarom liet zij in de zieken-afdeling van het klooster op gezette tijden een non haar liederen zingen. Hildegard zag de menselijke stem als God, die werkzaam is in het menselijk instrument.

Zij belichtte openlijk het vrouw-zijn en liet haar nonnen, met volle maan, in onderkleed buiten dansen, omdat dit de levenskracht stimuleerde. Dat getuigt, in de middeleeuwse tijd, van grote moed.Graag brengen wij haar muziek, beeld en tekst in de ruimte en improviseren we op de klanken, met als bron van inspiratie de liederen van Hildegard.


Ensemble Tangere

Irmgard Cottaar              Framedrum en Percussie

Lies Joosten                       Harp

Veronika Simonett          Alt-dwarsfluit

Lydia Schaap                     Zang

Claudia Richter                 Voordracht teksten

Lydia Schaap en Irmgard Cottaar vonden elkaar tijdens het Female Energy Weekend van 18 & 19 juni 2016 in de Tempelhof te Winssen. Beiden geraakt door wat de ander muzikaal inbracht: Lydia met haar vertolking van de liederen van Hildegard von Bingen en Irmgard met de helende en transformerende klanken van de framedrums. Zouden zij deze ook samen kunnen brengen? Een aantal weken later mocht dat tijdens een samenspel ontstaan – de beat van de drum bracht de liederen meer op aarde.

Veronika Simonett werd gevraagd om op haar hele eigen wijze – puur en improviserend – de alt-dwarsfluit tot klinken te brengen bij de liederen van Hildegard. De muziek werd zo meer gedragen door de fluit- en drumklanken, waardoor stem en liederen meer tot uitdrukking konden komen.Na een aantal optredens was er de wens de klanken van de harp toe te voegen. En zo werd Lies Joosten benaderd om het ensemble te completeren. Zij heeft een bijzondere en invoelende manier om haar harp – al improviserend – te laten klinken.

Claudia Richter brengt met haar warme, diepe, soms subtiele en dan weer vol-pulserende stemklank, mystieke teksten van Hildegard von Bingen tot leven.

Kosten                 € 9/ € 12Deel dit artikel

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres