Zin in het alledaagse

15 oktober 2022

Workshop door Peter Henk Steenhuis

Op de vraag naar de zin van het leven antwoordt iedereen met een opsomming van zijn eigen levensloop – György Konrád

Hoe maak je zin in het leven van alledag? Drie jaar geleden begon schrijver/journalist Peter Henk Steenhuis met die vraag de rubriek ‘Zin in het alledaagse’ in dagblad Trouw. Deze gesprekken werden eind 2022 gebundeld in een gelijknamig boek. De serie loopt nog door.

Steenhuis startte deze reeks na zijn intensieve samenwerking met voormalig Denker des Vaderlands René Gude, die in 2015 overleed. Samen met Gude ontwikkelde hij een zingevingskader ‘De vier Z-ten’.

Deze dag begint Peter Henk Steenhuis met een interactieve lezing over dit kader, met tal van actuele voorbeelden uit het bedrijfsleven, non-profitorganisaties, vrijwilligersorganisaties, scholen, ziekenhuizen.

Na de pauze verplaatsen we het perspectief: niet langer staat het dagelijkse werk centraal, maar het dagelijks leven. Als dat zingevingskader handvatten kan bieden aan wat we doen, kan het dan ook behulpzaam zijn als we vertellen over de loop van ons leven?     

Nu vertelt Steenhuis over zijn bevindingen met de serie Zin in het alledaagse. Na de lunch wandel je met iemand waarbij je voorzichtig jouw verhaal begint te formuleren.

Daarna ga je zelf aan de slag met je levensloop, en met de zin daarvan. We gebruiken daarbij vragen als: ken jij ook een sleutelmoment in je leven dat zin geeft aan het verleden of aan de toekomst? Hoe zit het met de doelen in je leven, sta je daar nog achter, zijn die veranderd? Was er een crisis? Betekende deze crisis een wending in je leven?

De workshop is erop gericht woorden, taal te vinden om jouw levensverhaal te leren vertellen. En zo nieuw handelingsperspectief te ontwikkelen. Met die verhalen sluiten we de dag af.

Peter Henk Steenhuis  is journalist en parttime filosofieredacteur bij dagblad Trouw. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde een veelvoud aan boeken en artikelen. 2015 was het jaar waarin hij in een samenwerking met toenmalig denker des Vaderlands, René Gude, het kunstboek  Door het woord – Henk geeft sinds jaar en dag lezingen en workshops over het door hem ontwikkelde gedachtegoed over zingeving, zowel in profit- als non-profitorganisaties


Deelnemers    minimaal 15

Tijd                  10.00 -16.00 uur        

Datum             zaterdag 15 oktober 2022

Kosten             €  60/€ 80  inclusief soep, fruit, etc
Deel dit artikel