17 oktober Jarek Kubacki

17 oktober 2021

10.30 uur.

Muzikale begeleiding: Tanja Taale

Help, ik ben toch religieus!

Religie komt tegenwoordig vaak in het kwade reuk te staan. Wij weten toch allemaal dat religie uit regels en regeltjes bestaat, uit geboden en verboden die alles met de macht en het machtsmisbruik te maken hebben. Spiritualiteit betekent daarentegen ruimte en vrijheid. Maar is het zo? Is het zo voor mij, voor jou? Of is het allemaal slechts een kwestie van woorden waar wijzelf betekenis aan verlenen?

Kaars tekst

Laat je hersenen als een kamer met veel openstaande ramen zijn.

Laat de bries van alle kanten binnenkomen,

maar weiger je door één windvlaag te laten meevoeren.

Mahatma Ghandi

Over de voorganger/spreker:

Jarek Kubacki (1971), van oorsprong Pools en predikant in de Verenigde Doopsgezinde Gemeente IJmond alsook voorganger bij Vrijzinnigen Nederland.

De roos kent geen waarom… – Column uit Vrijzinnigen Nederland

Rebbe Nachman van Breslov zei ooit: ‘De dag van je geboorte was de dag waarop de Schepper besloot dat de wereld zonder jou niet meer kon’. Of ik met het woord ‘Schepper’ wel wat te beginnen weet, of helemaal niet, vraag ik me weleens af hoe ik in wereld zou staan en ernaar kijken als ik daar ECHT in geloofde…

Ik ben aan een beschrijving van vrijzinnigheid gehecht die volgens mij van E.P. Meijering afkomstig is en die zegt dat het een levenshouding is waarin alle vragen mogen gesteld worden. Geen vraag die niet mag! Maar of elke vraag ook persé MOET gesteld worden is een andere kwestie. Sommige vragen zijn net plaaggeesten die ons zeker niet verder helpen.

Neem bijvoorbeeld de ‘waarom-vraag’: Waarom zijn we hier? Om welke reden? Gisteren liep ik een beetje rond de rozen van mijn buren te fotograferen. En plotseling moest ik aan een gedicht van Angelus Silesius denken:

De roos kent geen waarom,

zij bloeit omdat zij bloeit:

zij denkt niet om zichzelf;

vraagt niet of men haar ziet.

Er is iets inderdaad iets onvoorwaardelijks aan elke roos en ik denk dat hun pracht juist uit die (ik zou willen zeggen: schaamteloze) onvoorwaardelijkheid vandaan komt. Ja, uiteraard zijn ze ook van een reeks voorwaarden afhankelijk om te kunnen bestaan: aarde, zonkracht, water. En toch draagt elke roos in mijn ogen die schaamteloze zekerheid uit: De wereld kan niet zonder mij! Ik hoef geen bijdrage te leveren, ik BEN een bijdrage aan het leven!

In de Statenvertaling eindigt het bijbelboek Handelingen met de mededeling dat Paulus deed wat volgens hem zijn roeping was en dat MET VRIJMOEDIGHEID. Vrijmoedig: onbeschroomd, schaamteloos, rondborstig, vrij in het uiten van zijn gemoed. Een beetje als een roos, hé? Wanneer ik me afvraag wat mijn persoonlijke verjaardagwens zou zijn t.g.v. het 150/151 jarig bestaan van onze vereniging, komt juist dit woord bij me op. En een beeld: het beeld van een roos …

Jarek KubackiDeel dit artikel