Kunst van Henri Matisse

19 september 2019

Ben Piepers

Henri Matisse:  weg van eenvoud, ruimte, vorm en kleur

Weinig kunstenaars hebben zo veelzijdig de levensvreugde verbeeld als Henri Matisse: in schildering en knipsels, beeldhouwwerken en zelfs het vormgeven aan een kapel. Zijn werk is toegankelijk, oogt speels eenvoudig en raakt tegelijk aan diepere lagen van het leven. Hij wil niemand vermoeien met zware thema’s, maar expressief uitdrukken wat hij ziet en ervaart. Hij droomt van evenwichtige kunst, die zuiver is, inspireert en rust geeft.

Ben Piepers laat in de cursus de rijke variëteit van Matisse zien. Elke bijeenkomst staat een kunstwerk centraal, waarbij we mediteren en onze persoonlijke impressies delen met de andere deelnemers. Na de pauze kijken we naar andere kunstwerken van de kunstenaar, die het eerste werk aanvullen of tegenspel bieden. We luisteren ook naar muziek, een inspiratiebron voor Matisse.

Icarus, Maquette voor Jazz, Moma New York

De laatste bijeenkomst is gewijd aan het slotakkoord van Matisse: de bouw en inrichting van de ‘Rozenkranskapel’ in Vence.

Kijken naar de kunst en je erdoor laten raken is een persoonlijke ervaring, de interactieve werkvorm voegt kwaliteit toe. Daarbij is ieders inbreng waardevol.

Na afloop van elke bijeenkomst ontvangen de deelnemers digitaal informatie en de titels van de getoonde kunstwerken om zelf op internet op te zoeken.

De thema’s die aan bod komen zijn:

  1. je bestemming vinden
  2. ruimte, kleur en vorm
  3. dansend door het leven
  4. voor jou geknipt
  5. een kapel uit de kunst

de Levensboom, Chapelle du Rosaire Vence

Ben Piepers: ‘Wat zie je erin?’ is een vraag die me boeit. Als je langer en nauwkeuriger kijkt, zie je gaandeweg diepere lagen. In gedichten en verhalen, in beeldende kunst en het leven zelf kun je kijkend veel ontdekken en wijsheid vinden. Ik ben theoloog en heb gewerkt in het pastoraat (o.a. Bennekom) en me tussentijds laten scholen in kijken naar moderne kunst. In religieus leven én kijken naar kunst komt het aan op zien, zien met je innerlijk, erbij zijn met je belevingswereld, dan gaat er een wereld open.


Deelnemers      minimaal 10, maximaal 15  Opgave is alleen nog mogelijk op een reservelijst. U hoort van ons of er dan nog plaats is.

Tijd                        5 donderdagochtenden van 10.00 – 12.15 uur

Data                      19 september, 3 en 31 oktober, 14 en 28 november 2019

Kosten                 € 60 / € 80


Aanmelden


U kunt zich via het opgaveformulier opgeven voor deze cursus.


Deel dit artikel

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres