Moderne kunst en verhalen over Elia

27 oktober 2020

Ben Piepers

 

 

 

De verhalen over de profeet Elia fascineren door hun onwaarschijnlijkheid: een raaf voedt Elia in een droge beek, de meelpot en oliekruik van de weduweraken niet leeg, een dood kind wordt tot leven gewekt, koning en koningin staan lijnrecht tegenover de profeet, de profeet triomfeert over de tegenstanders en zit vervolgens vol vertwijfeling in de woestijn, Elia ontmoet zelfs de Eeuwige…

In de sprookjesachtige verhalen schuilen diepere lagen, op persoonlijk, gelovig en maatschappelijk vlak. Vooral religieuze en sociale kritiek vallen op. Het oude lied van macht en tegenkracht klinkt herkenbaar in onze oren. De verhalen van Elia vragen om uitdieping en meditatie,ze leveren tegelijkertijd uitdagende gespreksstof.

Vooraf aan de tekstlezing kijken we naar hedendaagse kunst, die eigen zeggingskracht heeft. De kunstwerken zijn associatief gekozen bij de Elia verhalen. Vanuit het kijken naar en gesprek over het kunstwerk, is het spannend om te zien hoe de kunst zich verhoudt tot de tekst.

Als kijker, lezer, leerling ben je altijd ook zelf in het geding. De werkwijze is  zowel informatief als interactief. Na elke bijeenkomst ontvangen de deelnemers digitaal informatie bij kunstwerk en de verhalen van Elia.

Je hoeft niet thuis te zijn in de Bijbelse verhalen of moderne kunst, belangrijk is  een open geest, om je te verdiepen en te laten verrassen.

 

Ben Piepers: ‘Wat zie je erin?’ is een vraag die  me boeit. Als je langer  en  nauwkeuriger  kijkt,  zie je gaandeweg diepere lagen. In gedichten en verhalen, in beeldende kunst en het leven zelf kun je kijkend veel ontdekken en wijsheid vinden. Ik ben theoloog en heb gewerkt in het pastoraat (o.a.Bennekom) en me tussentijds laten scholen in kijken naar moderne kunst. In religieus leven én kijken naar kunst komt het aan op zien, zien met je innerlijk, erbij zijn met je belevingswereld, dan gaat er een wereld open.


Deelnemers    minimaal 10, maximaal 15

Tijd                  5 dinsdagochtenden van 10.00 – 12.15 uur

Data                27 oktober, 10 en 24 november, 8, 15  december  2020

Kosten            € 60 / € 80

 
Deel dit artikel

Video

Bekijk opnames.

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres