Ont-luiken in de Veertigdagentijd

16 maart 2021

Van oudsher is de Veertigdagentijd een tijd van inkeer om je voor te bereiden op Pasen. Grote feesten, zoals Pasen en Kerst, vragen om een voorbereidingstijd. Niet alleen praktisch, maar juist ook innerlijk. Het mysterie van Pasen is elk jaar opnieuw iets om je over te verwonderen en te verbazen en ook om je opnieuw eigen te maken. Wat is het nu eigenlijk, dat mysterie van nieuw leven dat steeds maar weer begint, soms tegen alle verwachting in?

Normaal gesproken is de beweging van de Veertigdagentijd een beweging van buiten naar binnen. Nu we vanwege alle coronamaatregelen al heel veel binnen zijn en op onszelf, kozen we een omgekeerd thema: Ont-luiken. In de natuur begint van alles te ontluiken, wat kleine dagelijkse wonderen op zich zijn als je erbij stil staat. Mensen kunnen ook ont-luiken. Tot bloei komen, slapende knoppen kunnen wakker worden (soms juist pas na een ‘snoeibeurt’ waar je je hart bij vast houdt of het goed gaat). In het letterlijk ont-luiken zit ook iets in van de luiken open gooien: oog kleppen af doen en de ruimte voelen, de ruimte in gaan.

Online bijdragen van onze leden zijn hieronder te zien in de vorm van wekelijkse filmpje met een compilatie van de Ont-luik momenten.Deel dit artikel