Ont-luiken in de Veertigdagentijd

16 februari 2021

Van oudsher is de Veertigdagentijd een tijd van inkeer om je voor te bereiden op Pasen. Grote feesten, zoals Pasen en Kerst, vragen om een voorbereidingstijd. Niet alleen praktisch, maar juist ook innerlijk. Het mysterie van Pasen is elk jaar opnieuw iets om je over te verwonderen en te verbazen en ook om je opnieuw eigen te maken. Wat is het nu eigenlijk, dat mysterie van nieuw leven dat steeds maar weer begint, soms tegen alle verwachting in?

Normaal gesproken is de beweging van de Veertigdagentijd een beweging van buiten naar binnen. Nu we vanwege alle coronamaatregelen al heel veel binnen zijn en op onszelf, kozen we een omgekeerd thema: Ont-luiken. In de natuur begint van alles te ontluiken, wat kleine dagelijkse wonderen op zich zijn als je erbij stil staat. Mensen kunnen ook ont-luiken. Tot bloei komen, slapende knoppen kunnen wakker worden (soms juist pas na een ‘snoeibeurt’ waar je je hart bij vast houdt of het goed gaat). In het letterlijk ont-luiken zit ook iets in van de luiken open gooien: oog kleppen af doen en de ruimte voelen, de ruimte in gaan.

We gaan elkaar helpen elke dag even te bezig te zijn met Ont-luiken. Op sommige dagen door een wandeling te maken naar een tuin van iemand waar iets aan het ontluiken is. Op andere dagen met een mooi gedicht, een foto of een songtekst om even bij te verwijlen. De tuinen zijn een paar dagen achter elkaar te bezoeken. Zo kwamen we precies uit met het aantal mensen dat zich had opgegeven, en heb je de kans om te kijken of je de minieme verschillen kunt zien in het proces van Ont-luiken. De online bijdragen zullen op deze site te zien zijn. Alsook een wekelijks filmpje met een compilatie van de Ont-luik momenten.

Alle leden hebben inmiddels de Veertigdagenkalender ontvangen waarop je kunt zien wat er elke dag te doen is. Wil je ook de Ont-luiken Veertigdagentijdkalender ontvangen, stuur dan een mail naar info@vrijzinnigenbennekom.nl.

We wensen iedereen een goede Veertigdagentijd!

Roos van Doorn Voorganger De Ontmoeting Bennekom

Ont-luiken digitale bijdrage van Esther op 22 februari (Els en Esther hebben van datum geruild)

Dag 1
Dag 2
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2-1024x905.jpgDeel dit artikel