Ontmoeting in kunst

 

Bijzondere tentoonstelling met een verkoop voor het Mexicaans project van de organisatie ‘Wereldouders’

Simon Plat – stillevens en Janneke Boon – beelden.

4 september tot en met 3 oktober 2021

Bezichtiging op  telefonische afspraak: 06 30709180

Zondag 3 oktober laatste middag 14.00- 17.00 uur

De eerste expositie van Ontmoeting in Kunst in dit nieuwe seizoen krijgt het bijzondere karakter van een verkoop voor een goed doel. De opbrengst zal in zijn geheel geschonken worden aan het Mexicaans project van de organisatie ‘Wereldouders’, waar Nellie Markus zich inzet als dramatherapeut. Tijdens de opening heeft  zij hierover verteld. https://www.nelliemarkus.nl/cpm.html

Simon Plat (1938) was musicus van beroep. Door problemen met het gehoor kwam daar halverwege de jaren negentig betrekkelijk abrupt een einde aan. Na enkele jaren zoeken begon hij met schilderen en ontdekte zo, dat er tussen muziek maken en schilderen veel overeenkomsten zijn. Het zoeken naar balans, goede en passende verhoudingen, het onderscheiden van hoofd- en bijzaken, enzovoort, zo belangrijk bij muziek, bleek in het schilderen terug te komen. Het stilleven was daarvoor een geschikt genre. Eenvoudige, vaak alledaagse voorwerpen, goed gekozen, goed geplaatst en in een rustige kleurstelling. Al snel werd het medium olieverf gekozen. Door de trage droging kan men eindeloos corrigeren, een voorwaarde om tot een harmonieus resultaat te komen. Een abstracte stijl bood nieuwe mogelijkheden, maar de uitgangspunten, zoals bij het schilderen van stillevens bleven dezelfde. De formaten van deze stillevens zijn gemiddeld 30 x 30 tot 30 x 40 cm. In 2008 hebben Simon en Janneke samen in een Galerie in Amsterdam geëxposeerd.

Simon Plat 33-rode-biet-in-doorsnee-30-x-30

Afbeelding 38 van 38

De Veenendaalse beeldhouwer Janneke Boon (1951) overleed in 2018. Janneke was beeldhouwer met hart en ziel – beeldhouwen was voor haar een feest, midden in de waanzin van het leven.  Altijd op zoek naar vorm en daardoor op zoek naar zichzelf. Ze maakte verbinding met de steen en met respect voor de eigenheid van de steen ontstonden haar beelden. Tot op het laatst was ze bezig met het omzetten van haar gevoelens in een beeld. Ze liet een enorme nalatenschap aan beelden achter. Bij leven bepaalde Janneke dat de opbrengst van haar beelden naar een goed doel zou gaan. De meeste monumentale beelden van haar hebben een weg gevonden naar openbare en privé plekken o.a. in Veenendaal en wijde omgeving. De kleine beelden die hier verkocht worden, gemaakt van diverse steensoorten, tonen haar manier van gevoelens uitdrukken. Maten in hoogte variërend van 10 tot 40 cm.

Janneke Boon 1 - Belgisch hardsteen

Afbeelding 1 van 22