Ontmoeting in Kunst

Van zaterdag 13 januari tot en met 11 februari opent de Ontmoeting haar deuren voor Carlo van Rijswijk – Fotograaf ,en Roos Koch – Verzamelaar van Archeologische kralen.Te bezichtigen: elke zondag van 14.00 – 17.00 uur ,op 14 – 21 – 28 januari en 4 en 11 februari

De Heelsumse fotograaf Carlo van Rijswijk begon te fotograferen toen hij 11 jaar oud was. Voor zijn verjaardag kreeg hij een Agfa-Clack van zijn vader. Al gauw was hij gefascineerd en fotografeerde alles wat los en vast zat. Vooral het wachten op de ontwikkelde foto’s herinnert hij zich als ongelooflijk spannend. Later organiseerde hij zijn eigen donkere kamer en experimenteerde met zwart-wit, kleur en dia’s. Hij bezocht exposities van Henri Cartier-Bresson en W. Eugene Smith, fotografeerde protesten tegen kernenergie en ander rumoer in de jaren 70 en 80 en hoopte op een carrière als fotograaf bij Magnum. De muziek en ecologie bepaalden een tijd zijn leven. Toch is hij nooit de fascinatie voor fotografie verloren en ontwikkelt nu zijn eigen stijl. Waarschijnlijk veroorzaakt door de rust van het ouder worden gebeurt dat vanuit een manier van kijken die reflecteert hoe de wereld zich aan hem manifesteert. Dat biedt een enorm nieuw perspectief, zeker ook omdat hij zo een link kan leggen naar andere betekenisvolle werelden zoals in gedichten van Emily Brontë of naar muziek die hem raakt. Het is de eerste expositie voor Carlo van Rijswijk en voor hem een echte try-out op basis van hetgeen nu in gang is gezet.

Roos Koch heeft vele jaren in Afrika (Ivoorkust) en Azië (Indonesië) gewoond. Daar is zij in de ban geraakt van de kraal, een klein, meestal kleurig voorwerp met een gat of doorboring waar een rijgvezel of -draad doorheen kan, om er uiteindelijk een gebruiker mee te tooien. Op lokale markten ging zij op zoek naar mooie en authentieke kralen en zij maakte foto’s van de dragers en draagsters. Sindsdien verzamelt zij kralen en wil zij zoveel mogelijk te weten komen over hun geschiedenis. In alle culturen en in alle tijden hebben mensen zich gesierd met kralen, uit wat voor materiaal dan ook en om welke reden dan ook. Verder toont zij haar archeologische kralenverzameling.