Ontmoeting in kunst

Maya Siepel- Textiel- en papierkunstenaar.

Expositie Samen …. Verschillend

Maya Siepel dook in de achtergronden en ontstaansgebieden van 5 grote religieuze stromingen en liet zich hierdoor inspireren. Het gevolg: een indrukwekkende expositie waar je stil van wordt.    

Het begon met een artikel van Francien van Overbeeke getiteld: Drie boeken, een verhaal over de Tenach, de Bijbel en de Koran. Allen puttend uit eenzelfde bron. De islam heeft dezelfde wortels als het christendom en het jodendom. Wortels die teruggaan naar een gezamenlijke aartsvader. Voor joden heet hij Avraham, de christenen noemen hem Abraham en bij de moslims wordt hij Ibrahiem genoemd.

En zo heeft ook God verschillende namen: JHWH, God, Allah.   

Eerst heeft Maya veel gelezen over de verschillende stromingen en daarna keuzes gemaakt.

Voor haar project heeft ze uiteindelijk voor vier wereldreligies gekozen: het Jodendom, het Christendom, de Islam en het Boeddhisme (met een kleine toevoeging Hindoeisme).

Het samen-verschillend zijn, waarin belangrijk is dat wij elkaar respecteren, aanvullen en open staan voor ontmoeting.

Het werk bestaat uit vier keer 5 geweven paneeltjes waarop de kenmerken van de religies zijn afgebeeld en twee paneeltjes Hindoeisme, daarnaast een groter paneel waar het woord God op staat met de tekens van de verschillende religies.

Een centraal punt hierbij zijn ook de vier paneeltjes waar de verschillende boeken op worden afgebeeld.

Terwijl Maya met dit project bezig was hoorde ze dat het Thema van Zin op Zondag bij Vrijzinnig Bennekom was: Samen… Verschillend.                         

Daar dit exact de lading van haar project dekt heeft ze deze titel in overleg gekozen. Het sluit aan bij de essentie van het vrijzinnig denken en doen.

     

 

Bezichtiging op afspraak tussen 14.00  en 17.00 uur.

 

Contact: Maya Siepel mayasiepel@planet.nl – 06 30709180;