Oud en wijs Eindelijk volwassen ? – Frits de Lange gaat niet door !!

03 maart 2021WOENSDAGavond , 20.00 uur

Wijsheid in de tweede levenshelft 

“Een mens maakt de stap naar de namiddag van het leven (…) vanuit de vooronderstelling dat hij dat kan doen vanuit de waarheden en idealen die hem tot dusverre van dienst zijn geweest. Maar men komt de namiddag van het leven niet door op grond van het programma van de levensochtend; want wat ‘s ochtends geweldig was, is ’s middags haast niets, en wat ‘s ochtends als waar gold, blijkt ’s middags een leugen.” (Carl Gustav Jung)

Het moment is niet te voorspellen, het kan rond je veertigste zijn of ook pas na je zestigste. Maar ergens rond die tijd besef je: dit is mijn tweede levenshelft, de eerste is voorbij. Het heeft meer met gevoel te maken, dan met de kalender: je staat anders in het leven. Onthechter, beschouwender, melancholischer soms ook. Je kijkt wat vaker terug op wat het leven je gebracht heeft. Het is na de middag; je bent over de helft.

Hoe je goed oud kunt worden, daar wordt maatschappelijk nu met de stijgende levensverwachting veel aandacht aan besteed. Bereid je op je vijftigste er maar op voor dat je nog een halve eeuw te gaan hebt. Gezond eten, blijven bewegen en socializen – daarmee word je wellicht honderd.

Maar hoe je innerlijk de tweede levenshelft in moet gaan, dat weten we niet zo goed. Zeker, je probeert je zelf mentaal weer opnieuw uit te vinden, nieuwe doelen te stellen. Maar niet alleen zijn je lijf, je relaties, je werk, je ambities en verlangens anders geworden dan in je eerste levenshelft. Ook van binnen voelt het anders. Je bent minder met jezelf bezig en er komt meer innerlijke ruimte voor wat groter is dan jezelf. Je kunt het ‘spiritualiteit’ noemen; de innerlijke ervaring verbonden te zijn met wat jou overstijgt. Voor veel mensen wordt die ervaring sterker naarmate ze ouder worden. Noem het ‘Leven’, ‘het Absolute’, ‘het Geheim’ of ‘God’. Waar het om gaat is dat je je opgenomen voelt in een groter geheel, waartoe je je wilt verhouden. 

Frits de Lange (1955) is sinds 1997 hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen en tevens sinds 2009 buitengewoon Hoogleraar Systematische Theologie en  Ecclesiologie aan De Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika)  Hij schreef diverse boeken over allerlei onderwerpen  zoals het boek Heilige onrust dat in de christelijke wereld voor de nodige ophef zorgde, de . De mythe van het voltooide leven en het recente boek over het onderwerp van de lezing

https://www.trouw.nl/cs-ba60e8a9

Artikel in trouw


 Deel dit artikel