Waarom worden wij geboren? Carl du Prel en het verlangen naar incarnatie – Rico Sneller

10 oktober 2019

20.00 uur

Een oude wijsgerige, spirituele en mystieke traditie wil dat mensen hun eigen leven uitkiezen. Ondanks het bijbehorende lijden, zo stelt de traditie, en ook al zijn we er ons niet eens van bewust, kiezen we het specifieke leven dat we leiden.

Dientengevolge is er ook een drang tot incarnatie. Klassieke filosofen als Plato en Plotinus bevestigen het bestaan van zo’n drang. Maar ook recentere denkers zoals Fichte, Schelling, Schopenhauer en zelfs Sartre, verdedigden het idee dat wij ons leven impliciet gekozen hebben.

In dit verband zijn de ideeën van de ten onrechte vergeten filosoof-spiritist Carl du Prel (1839-1899) van belang. Du Prel gaat uit van het bestaan van een ‘transcendentaal bewustzijn’. Dat transcendentale bewustzijn zou niet enkel behept zijn met een diepere (‘somnambule’) kennis, maar tevens onze levensweg aansturen. Ondanks dat ze wellicht als bizar overkomen, zijn du Prels ideeën buitengewoon fascinerend. Dit des te meer in de mate waarin ze uitdrukking lijken te geven aan een philosophia perennis(‘eeuwigdurende wijsheid’), die ver voorbij het doorsnee materialisme en rationalisme van onze tijd voeren.

Dr. Rico Sneller (1967) is universitair docent Ethiek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tevens is hij vice-president van de internationale organisatie Alternative Perspectives and Global Concerns (https://ap-gc.net). Recent verscheen van zijn hand Cosmic Consciousness and Human Excellence. Implications for Global Ethics (met Mahmoud Masaeli), Cambridge Publishing 2018. Momenteel werkt hij aan een boek over het bewustzijn in het licht van synchroniciteitservaringen (Into It: Perspectives on Synchronicity, Inspiration and the Soul, Cambridge Publishing 2020).


Plaats                  Grote zaal van de Ontmoeting

Aanvang              20.00 uur

Kosten                  € 7 voor leden en begunstigers, overige bezoekers € 10Deel dit artikel

Video

Bekijk opnames.

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres