Verhalen in de woestijn

12 oktober 2021

                                  

Cursus over boek Numeri en moderne kunst

Ben Piepers

Na de Uittocht (Exodus) maakt het volk een lange tocht door de woestijn. De woestijn is kaal en schraal, afzien en onderweg jezelf tegenkomen. Als metafoor roept woestijn ook geestelijke woestenij en leegte op.De tocht door de woestijn kan een proces worden van ontdekken wat doodlopende wegen zijn en wat toekomst heeft, van kiezen tussen goed en kwaad, tussen echt en onecht.

We lezen enkele markante verhalen uit het boek Numeri over de betekenis van de volkstelling;ontbering, onvrede en trammelant onderweg: op wie rust de geest? wie heeft het voor het zeggen? Hoe omgaan met een besmettelijke zieke in het kamp? verkenning van het nieuwe land en verdeelde reacties daarop…verhalen vol weerbarstigheid, hoop en leven.

Lee Miller, Portrait of Space, Siwa, Egypt 1937

We beginnen met  kijken naar hedendaagse kunst, dat eigen zeggingskracht heeft. De kunst is associatief gekozen bij de verhalen. Vanuit je eigen raamwerk kijk je naar een verbeelding, die je verleden en heden, verre en nabije wereldanders laat zien.Als kijker, lezer, leerling gaat het ook altijd ook over jezelf. De oude verhalen zijn hoogst actueel. De werkwijze is zowel informatief als interactief.


5 bijeenkomsten in De Ontmoeting

dinsdagochtend 10.00 – 12.15 uur

12 oktober, 2, 16, 30 november en 14 december

Meer informatie bij Jan Fokkens : 0318 417291

Deel dit artikel