Verwondering in de aanbieding – Peter Barthel

10 november 2022

Tijd om naar de sterren te kijken

Over schoonheid, goedheid en verwondering

20.00 uur

Peter gaat over de kosmos vertellen en laat daarbij beelden en video’s zien. Na afloop hebben de mensen tranen in hun ogen. Hij zegt: ik heb verwondering in de aanbieding.

De mens is op drie manieren verbonden met het grote mysterie om hem heen. Daar gebruik hij dan graag het woord kosmos voor.

We zijn allereerst verbonden met de kosmos door middel van ons verstand. Als wetenschapper probeert hij al veertig jaar lang om het heelal te begrijpen en vertelt andere mensen daarover.

We zijn er ook mee verbonden door schoonheid. Je ervaart die kosmos niet alleen door in de tuin naar de sterren te kijken, maar ook via Van Gogh, Schubert, de Grand Canyon, of een menselijk gebaar.

De wereld vraagt: ‘Waar is het voor? Wat moet ik ermee?’ Dat is de zoektocht naar het goede. Die zoektocht is religie. Religieus zijn is je simpelweg aangesproken voelen. Proberen geïnspireerd te leven en te zoeken naar de zin van de wereld en de rol van mensen erin.

Maar het begint allemaal met verwondering. Je luistert naar muziek, je leest een boek, wandelt in de natuur en kijkt ademloos naar beelden van het heelal.

Peter Barthel (1952)is  emeritus hoogleraar sterrenkunde en hield zich bezig met objecten en processen in het verre heelal – harde, exacte wetenschap. Hij is een gelauwerd wetenschapper maar daarnaast houdt hij zich ook met wetenschapscommunicatie in de ruimste zin van het woord bezig. Zo kreeg hij  landelijke bekendheid met het boek “professor bestaat God”  dat heftige reacties veroorzaakte. Hij werkt samen met professionele musici aan astro-muziekprojecten en denkt hij na over de relatie tussen wetenschap en religie en geeft daar lezingen over.

www.peterbarthel.nl


Plaats                  Grote zaal van de Ontmoeting

Aanvang             20.00 uur

Kosten                 € 8 voor leden en begunstigers, overige bezoekers € 11
Deel dit artikel