Zin op Zondag Welmoed Vlieger – De twijfelende mens

27 oktober 2019

10.30 uur

Op het eerste oog lijken de meeste mensen gelukkig en tevreden. Maar diep van binnen is er vaak sprake van een diepe twijfel, onrust of ontreddering, zo observeert de Deense denker Kierkegaard (1813-1855). Je kunt deze vorm van twijfel ook vertwijfeling noemen. Vertwijfelen is iets typisch menselijks en daarom eigenlijk ook niemand vreemd. We kunnen vertwijfeld raken over het gevoel niet opgewassen te zijn tegen de taken die voor ons liggen, over een verloren liefde, of fysieke of andersoortige beperkingen waar we mee geconfronteerd worden. Ook kunnen we vertwijfeld opgaan in verstrooiing, in oppervlakkigheid en tijdelijkheid, in het iemand anders willen zijn dan wie we zelf zijn. Vertwijfeling is een ziekte waar iedereen eens doorheen moet om bij zichzelf te komen, zegt Kierkegaard. Lijden aan vertwijfeling is in die zin niet treurig maar verheffend omdat het voortkomt uit de hoogste eis die aan de mens gesteld is, namelijk geest te zijn.

Het is dus de kunst om niet voor de twijfel en de vertwijfeling weg te lopen of te wachten tot deze weer voorbij is. Het komt er volgens filosoof, publicist en domineesdochter Welmoed Vlieger op aan jezelf eerlijk te bevragen, te ontdekken wat je echt voelt en wat je drijft in het leven. Dan leidt vertwijfeling tot zelfkennis.

 

Welmoed Vlieger studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en vervolgens Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkt momenteel aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek aan de VU en is columnist bij dagblad Trouw. Daarnaast begeleidt zij kloosterweekenden en is zij freelance spreker en publicist. Meer informatie: www.welmoedvlieger.nl.


Muziek: Roos Blufpand

Gezeten achter de vleugel zingt Roos Blufpand eerlijke en indringende teksten, waarbij nadenken en twijfelen vanzelf komen.
www.roosblufpand.nlDeel dit artikel

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres