Zin op Zondag Dewwret Sitaldin-Het is de laatste generatie die het Hindoeïsme nog kan doorgeven

28 november 2021

Het Hindoeïsme is wereldwijd in verval. Van buiten merk je er misschien weinig van, maar binnen de gemeenschap is het goed te zien, vooral bij de jongeren. Zij gaan nauwelijks nog naar diensten in de mandir, zoals de hindoetempel heet. Ook hebben ze zeer beperkte kennis over het Hindoeïsme. Bovendien spreken ze de taal niet goed. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor deze kwestie, is dat de jeugd of de generatie voor hen? Is er na deze generatie nog hoop voor het Hindoeïsme?

Wiskundestudent Dewwret Sitaldin neemt ons mee in zijn keuze om pandit, hindoepriester, te worden. Hij gaat daarbij in op zijn beweegredenen en verantwoordelijkheidsgevoel. Want met deze keuze wil hij bijdragen aan de toekomst van de hindoegemeenschap. Twee generaties terug was het nog gebruikelijk dat wanneer je vader priester was, jij dat ook werd. Maar tegenwoordig kiezen daar nog maar weinig jongeren voor. Net als vele anderen wilde hij zelf aanvankelijk ook geen pandit worden. Nu wil hij duidelijk maken waarom de huidige generatie hindoes de laatste generatie is die het tij nog kan keren.  

Dewwret Sitaldin is in zijn gemeenschap een actieve hindoe. Zo is hij twee jaar landelijk voorzitter geweest van hindoe studentenvereniging HSFN, en in 2020 heeft hij de hindoe belangenorganisatie SOHAM mede opgericht. Daarnaast is hij masterstudent Wiskunde aan de TU Delft waarbij hij focust op mathematische fysica, machine learning en computer vision.

De muziek wordt verzorgd door : Live Poets Society – Dichter Bij Leven

Live Poets Society is een puik duo muzikanten dat elkaar heeft gevonden in de jacht op het perfecte liedje. Toetsenist/fluitist Peter Holen en zanger/gitarist JeeWee Donkers nemen hun publiek mee op hun muzikale zoektocht om in de juiste sfeer hun verhalen en bespiegelingen over te brengen. Terugkerend thema in hun werk is het levenspad dat iedereen aflegt. Liedjes en verhalen over het vinden van je wortels, ontmoetingen onderweg, afslagen die je ergens op je pad neemt – of juist (net) niet.


Plaats                  OBK, Kierkamperweg 36 Bennekom

Aanvang              10.30 uur

Kosten                 € 7,50/ € 4 voor studenten , inclusief een consumptie.

Het is handig om het kaartje te printen !
Deel dit artikel