Zin op Zondag Hans Bom- Het doorgeven van waarden in gezinnen door ‘verbindend gezag’.

20 maart 2022

Hoe breng je over aan je kinderen of kleinkinderen wat belangrijk is in het leven? Hoe geef je waarden door? Wat zijn eigenlijk belangrijke waarden? Gaat het je om: sociaal zijn, respect tonen, verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, opkomen voor jezelf, iets over hebben voor een ander, rekening houden met een ander, eerlijk zijn, bewust omgaan met milieu en omgeving?

Over hoe je kinderen dergelijke zaken leert is steevast veel te doen. Oudere generaties hebben al sinds mensenheugenis commentaar op de generaties onder hen. Lange tijd tot diep in de 20ste eeuw waren er sociale verbanden waar gezag en autoriteit vanzelfsprekend hoorde bij de oudere generatie of bij instituties als kerk en staat. Stap voor stap is deze vanzelfsprekendheid na de tweede wereldoorlog veranderd en zijn we de klassieke autoriteit anders gaan ervaren. Meestal willen we niet meer top down iets opleggen aan kinderen, maar als hun gedrag uit de hand loopt vallen we graag terug op lik op stuk en andere principes van de klassieke autoriteit. Je zou kunnen zeggen dat autoriteit en hechting op gespannen voet met elkaar staan en dat er behoefte is aan een andere vorm van autoriteit en gezag. Vanuit de praktijk van de jeugdhulpverlening hebben collega’s en ik getracht autoriteit te herdefiniëren. We noemen deze vorm van gezag: Verbindend gezag. Deze vorm van gezag verenigt twee uitersten die schijnbaar niet te verenigen zijn: hiërarchische afstand én relationele nabijheid, een liefdevol anker én heldere grenzen, verzet tegen wat onacceptabel is én geloven in de mogelijkheden van de ander. Een motto van Martin Buber (1923) drukt dat treffend uit: ‘De tegenpool van dwang is niet vrijheid, maar verbondenheid’.

‘Verbindend gezag als basis en doorgeefluik van waarden’.

Hans Bom is klinisch psycholoog en systeemtherapeut en meer dan veertig jaar werkzaam in de zorg voor jongeren en hun ouders. Gehuwd, vader van drie zonen en grootvader van zeven kleinkinderen. Hij is begaan met de aarde en houdt van bergklimmen en wandelen. Dikke boeken zijn een feest en genieten van het leven is belangrijk.

Muziek: Duo MataHary. Dit duo bestaat uit vader en dochter, namelijk René Akihary en dochter Eleonora. Het duo zingt vanuit het hart en in het kader van het thema ‘Doorgeven’, hebben vader en dochter veel te melden vanuit hun geschiedenis. Het duo is een onderdeel van de stichting MataHary ( gevestigd in Ede), een stichting die gericht is op het verhogen van mogelijkheden voor de (kans)arme jeugd in Ambawara (Java) door het initiëren en steunen van projecten als een school en een weeshuis . Zie ook www.matahary.nl


Plaats                  OBK, Kierkamperweg 36 Bennekom

Aanvang              10.30 uur

Kosten                 € 7,50/ € 4 voor studenten , inclusief een consumptie.

Het is handig om het kaartje te printen !
Deel dit artikel