Zin op Zondag Jan Brokken -De tuinen van Buitenzorg

26 september 2021

10.30 uur OBK Hal, Bennekom

Foto: Jelmer de Haas

De opening van de cyclus Zin op Zondag  wordt verzorgd door Jan Brokken met  een lezing over het thema Doorgeven naar aanleiding van zijn boek De tuinen van Buitenzorg.  

Als Jan Brokken op de radio het muziekstuk De tuinen van Buitenzorg van Leopold Godowsky hoort, herinnert hij zich de brieven die zijn moeder vanuit Java en Celebes aan haar in Nederland achtergebleven zus schreef. Het is het begin van een speurtocht, naar zijn moeder voor ze zijn moeder werd, een vrouw van 23 die met een gretige nieuwsgierigheid de Javanen, Makassaren, Boeginezen en Toradja’s tegemoet treedt en hun talen leert spreken, lezen en schrijven. Een vrouw die grote tegenslagen te verwerken krijgt maar geen moment haar respect voor de Indische volken en hun cultuur verliest, tot de oorlog haar dwingt het hoofd te buigen.

Dankzij de brieven van zijn moeder kon Jan Brokken een stuk geschiedenis doorgeven zoals dat op persoonlijke wijze werd beleefd. Tegelijk kon hij zich dankzij die brieven een beeld vormen van zijn moeder vóór ze zijn moeder werd. Jan Brokken: ‘Hoe vreemd dat ook klinkt, onze ouders zijn de grote onbekenden voor ons. En omdat we onze ouders niet kennen, snappen we ook weinig van de tijd waarin zij leefden.’

De muziek wordt verzorgd door Jim Glasmacher , bassist/gitarist. Jim is geboren in Bogor ( het voormalige Buitenzorg) en hij is groot geworden met de melodieuze Indonesische muziek. Hij heeft vele artiesten in binnen en buitenland begeleid en heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld tot solo gitarist.  Jim Glasmacher zal met passie zijn muziek doorgeven en zijn oorsprong en geschiedenis zullen hierin doorklinken.


Plaats                  OBK, Kierkamperweg 36 Bennekom

Aanvang              10.30 uur

Kosten                 € 10, inclusief een consumptie

Het is handig om het kaartje te printen !

Deel dit artikel