Zin op zondag MataHary theatergroep over verzoening

23 april 2023

14.00 uur !

In samenwerking met de programma commissie presenteren we de theatergroep MataHary uit Ede. Deze groep vertelt en zingt over de relatie tussen Nederlanders en Molukkers door de eeuwen heen. De vervlechtingen en de verschillen tussen hen staan centraal en verzoening is hierbij een leidraad, als tegenhanger van polarisatie.

Molukse Edenaar op zoek naar zichzelf in muzikale voorstelling

‘Wie ben ik? Waar hoor ik bij?’ De Molukse Edenaar Itja gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen in de voorstelling van theatergroep MataHary ‘Sampai Berjumpa lagi’, dit betekent ‘tot weerziens’.

Edenaar René Akihary vormt samen met zijn dochter Eleonora en broer Richard, theatergroep MataHary. De voorstelling vertelt het levensverhaal van René. “Vanaf het moment dat hij in de buik van zijn moeder meer dan 70 jaar geleden in Nederland aankwam, tot nu. Hoe het was om als Molukker op te groeien in verschillende kampen in Nederland en tenslotte in Lunteren terecht komend, waar zijn ouders tussen de Nederlanders gingen wonen.

Symbool voor de zoektocht van René, in de voorstelling is Itja. De worsteling die hij doormaakt in zijn leven op zoek naar zijn identiteit, wordt prachtig vertolkt door de muziek die hij met zijn broer Richard en dochter Eleonora samen maakt. Zij hebben een missie met hun optredens. “We willen laten zien dat het belangrijk is om er te zijn voor de ander. Het is uiteindelijk niet belangrijk om Nederlander of Molukker te zijn. Kan je de ander vergeven? Kan je leven met het onrecht wat je is aangedaan? Is Itja’s zoektocht inmiddels beëindigd?

De opbrengsten van de voorstellingen gaan naar Stichting MataHary die tot doel heeft om kansarme kinderen op midden Java, (Indonesië) een kans te geven om naar school te gaan. Ook zamelt de Stichting geld in voor projecten in Ambarawa op Midden Java.

De groep bestaat uit: Richard Akihary, toetsenist en dirigent; Eleonora Kramer- Akihary, zangeres en René Akihary, tekst en liedjes schrijver en verteller. Voor meer informatie: www.matahary.nl


Tijd                  14.00 uur

Datum              23 april 2023 

Kosten             € 8/ € 11
Deel dit artikel