Zin op zondag. Thema: Twijfel

 

Zin op Zondag rond het thema Twijfel

In de reeks Zin op Zondag staat dit jaar ‘Twijfel’ centraal. Op vijf zondagen komt het fenomeen twijfel vanuit verschillende invalshoeken aan de orde en zorgen sprekers en musici voor momenten van bezinning. René Descartes formuleerde in 1644 het adagium: ‘Ik denk, dus ik besta’. Hij concludeerde dat nadat hij had gemerkt dat alles te betwijfelen valt. Wie twijfelt, denkt. En wie denkt, bestaat. De wetenschap is gebaat bij twijfelaars, want dat zijn de kritische geesten die waakzaam zijn. Een weldenkend mens twijfelt! Twijfel geeft ruimte en verdient (her)waardering!
We denken elke dag, dus worden elke dag met kleine en grote twijfels geconfronteerd. In de supermarkt: 32 soorten jam, welke moet het worden? De menukaart in een restaurant: vlees, vis of toch beter vegetarisch? Studiekeuze: de studie die goede kansen geeft op werk of die waar je hart ligt? Twijfels te over. Overvloed die leidt tot regelrechte keuzestress. Hoe om te gaan met deze dagelijkse twijfels is een hele kunst, de kunst van het beslissen.

Ook in de theologie speelt twijfel een rol. Paus Franciscus formuleerde in 2013 zelfs dat twijfel een essentieel onderdeel van het geloof is: ‘Als iemand op alle vragen een antwoord heeft, dan is dat een teken dat God niet bij hem is. Het betekent dat hij of zij religie voor zichzelf gebruikt. Grote leiders in de Bijbel, zoals Mozes, lieten ook ruimte voor twijfels. Je moet God de ruimte geven en niet jouw zekerheden.’ Zo beschouwd neemt het geloof absolute en radicale trekken aan, wanneer er geen plaats is voor twijfel.

En dan het nieuws. Elke dag worden we bestookt met nieuws uit alle uithoeken van de wereld via kranten, televisie en sociale media. Het voortdurend twijfelen aan waarheden is fnuikend, maar alles wat je leest klakkeloos voor zoete koek aannemen ook. Wat kun je eigenlijk nog geloven? Nieuws regelmatig betwijfelen lijkt een gezonde raadgever.

Maar kun je ook te veel twijfelen? Denk aan de eeuwige twijfelaar. De mens bij wie de twijfelgedachten en de bijbehorende gevoelens van angst over het gedrag regeren. Een langdurig gevecht tussen ratio en gevoel kenmerkt de heftigheid van deze twijfel. Voortdurend wikken en wegen is op z’n minst vermoeiend en mogelijk zelfs ondermijnend.

En welke plek heeft de intuïtie in het leven, de intuïtie die richting geeft vanuit een zeker weten dat voorbij de twijfel gaat en uit een andere bron lijkt te ontspruiten?

Kleine en grote twijfels, ze worden in de komende bijeenkomsten van alle kanten bekeken. Zonder twijfel, vast en zeker!

Ook dit jaar bent u weer van harte welkom bij de bijeenkomsten van Zin op Zondag.

Dirk Meijer

Commissie Zin op Zondag

contactpersoon : Lia Hol, welkom@liahol.nl


Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres