Kennismaking met het Boeddhisme

17 januari 2024

Matthijs Schouten

Het is bijna een traditie geworden dat Matthijs Schouten zijn cursus over het Boeddhisme bij ons geeft. En we zijn blij dat hij ook dit jaar weer van de partij zal zijn. Het  boeddhisme  is  geen  godsdienst  maar  een praktische methode gericht op het ontwikkelen van innerlijke vrede en mededogen. Deze methode kan ook voor ons, hier in het westen, van betekenis zijn, welke religie ons ook eigen is.

Hoewel Matthijs deze  inleiding in  het  Boeddhisme al meer dan twintig jaar geeft  weet hij door de manier waarop hij alles net weer wat anders belicht steeds  weer  opnieuw  te  boeien.  Het  is  dan  ook  geen enkel probleem om de cursus meerdere malen te volgen. De belangrijkste praktijk van het boeddhisme is meditatie. Gedurende de vier avonden zal daarom ​ook aandacht gegeven worden aan meditatie. Hiervoor zal een techniek gebruikt worden die in vrijwel alle boeddhistische scholen wordt toegepast: concentratie op  de  ademhaling.  Met  deze  techniek  kan  geleidelijk  een  zekere  geestelijke  rust  ontwikkeld  worden.  De  techniek  kan  verder  aangeleerd  worden  op  de meditatie dag op17 februari (zie hieronder).

 

Prof.   dr.   Matthijs   G.C.   Schouten   (1952)   studeerde   biologie,   vergelijkende   godsdienstwetenschappen en Keltische taal-  en letterkunde. Hij was ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer en  buitengewoon hoogleraar  ecologie  en  filosofie  van  het  natuurherstel  bij  WUR’. Daarnaast is hij boeddhist en  meditatieleraar in de Birmaanse boeddhistische traditie.              

              


Deelnemers    minimaal 15

Tijd                19.30 – 21.30 uur

Data               Woensdagavond 17, 24 jan. 14,21 febr   

Kosten          € 35/ € 45 / studenten € 25


 

Meditatie dag zaterdag 17 februari

De meditatietechniek die wordt onderwezen, is er op gericht de geest kalm en geconcentreerd te maken. Dit gebeurt via het aandachtig waarnemen van de in- en uitademing. Dit is de basistechniek van alle boeddhistische scholen. De gehele dag zal in stilte worden doorgebracht. Naar eigen verkiezing kunt u op een stoel mediteren of zelf een meditatiekussen, plaid en/of slaapzak meenemen. Draag gemakkelijk zittende kleding, warme sokken en/of sloffen. In de rustperiodes kunt u koffie, thee, melk, sap en fruit nemen. Tijdens de lunch is er soep. U dient zelf te zorgen voor uw aanvullend lunchpakket.

In de pauzes kunt u zowel binnen als buiten in de tuin of in de directe omgeving van het gebouw verblijven. Hoewel het geen eis is, is het wel te adviseren om de cursus Boeddhisme eerst te volgen. Na inschrijving ontvangt u de dagindeling.


Deelnemers    minimaal 20

Tijd                  8.45 uur -17.00 uur

Er wordt 4 x 1 uur gemediteerd, rustperiodes in totaal 2 uur, uitleg 1 uur, begeleiding 1 uur

Datum             Zaterdag17 februari 2024

Kosten        € 35 / € 45 / studenten € 25 inclusief soep, fruit, etc
Deel dit artikel