In de pers

December 2021

https://www.bennekomsnieuwsblad.nl/lokaal/overig/779216/column-door-roos-van-doorn 

Voorjaar 2020

 

Het raam van mijn studeerkamer staat open. Vlagen vogelgeluiden waaien binnen. Sommige vogels roepen, bij sommigen is het meer gezellig geklets en sommigen staan op de herhaal-stand. Ik vraag me af of ze naar elkaar luisteren. We hebben een waterschaal voor de vogels klaar staan om in te badderen. Tot ons grote plezier landt een merel, duidelijk op zoek naar wellness, in de tuin. Náást de schaal. Hij geeft de voorkeur aan een zonnebad. Hij zet zijn veertjes op en doet zijn ogen half dicht. Stukje bij beetje helt hij zijwaarts. De één na jongste komt bezorgd naar me toe: het lijkt wel of die vogel dood gaat. Als we voorzichtig naderen, vliegt de merel plotseling op. In een split-second balt hij zijn energie samen en is hij al in vlucht. De lucht in, de tuin uit.

Ik vraag me af hoe wij mensen klinken. Soms roepen we, soms kletsen we gezellig en hoe vaak staan we niet op de herhaal-stand? Met ons idee over hoe ons leven gelopen is, waarom de dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. We koesteren ons nog maar eens in de zon. Is het voor ons ook mogelijk om in een split-second zo wákker te worden?

Volgens vele wijsheidstradities kan dat. Verhalen en geestelijke oefeningen zijn dáárop gericht: ontwaken! Van het ene op het andere moment. Zomaar helemaal in het nu. Volstromen en samenvallen met het leven om je heen.

De Indiase schrijver en filosoof Tagore (1861-1941) schreef: ‘De stroom van leven die dag en nacht door mijn aderen vloeit, is dezelfde stroom die door de wereld gaat en danst op het ritme van het leven. Ze schiet vol vreugde door het stof der aarde, breekt uit in oneindig veel grassprieten, golft door bloemen en bladeren.’

Soms, als ik heel stil zit, ogen half dicht, kan ik het voelen. Die levensstroom in alles wat groeit en zoemt om me heen. En hoe die werkzaam is in mijzelf, het bloed door mijn aderen laat stromen, mij doet in- en uitademen en me verbindt met het leven. Wellness met een hoofdletter W, in een split-second alweer voorbij.

Roos van Doorn Voorganger Vrijzinnigen Bennekom

November 2019

Het moest wel over het bos gaan. Nu ik ben begonnen bij Vrijzinnigen Bennekom en gestopt als docent Bos en Natuurbeheer, kon het niet anders. Het Bennekomse bos is prachtig nu: het vallen van de blaadjes, het verschijnen van de paddenstoelen, wind en regen afgewisseld met warm zonlicht, dat in schuine stralen door de takken valt.

Dat doet wat met je, als mens. Het is mooi met een snifje weemoed. Het hele bos dampt van de vergankelijkheid. Het is een kunst hoe dat binnen te laten komen, zonder in een depressie te zakken, nu de dagen korter worden en je vanzelf al minder energie hebt. Misschien is het toch beter gezellig bij een waxinelichtje te kruipen.

In Japan bestaat het begrip Wabi sabi. Het betekent zoiets als: “niets is perfect, niets is ooit klaar, niets is voor eeuwig”. Het omarmt de schoonheid van vergankelijkheid, van dingen die niet perfect zijn.

Als je wilt weten hoe Wabi sabi voelt, dan is het Bennekomse bos nu een mooie plek om heen te gaan. Waai mee met de wind. Laat los wat er los te laten valt. En voel dat je ondanks dat, stevig staat, geworteld bent.

Toon Hermans dichtte al: “herfst, het eeuwige vallen om op te staan”. Dat is waar, maar het vraagt best wat moed om te vallen. Wanneer ik één van de kinderen bij judoles ophaal, zie ik hoe een hele groep tieners om de haverklap valt. Met veel overgave en veel plezier. Ze vallen zonder dat het pijn doet en staan even zo vaak weer op.

Op mijn eigen karateles oefenden we deze week ook met achterover rollen. Om eerlijkheid te zijn: in deze 35+groep zag het er hier en daar anders uit dan in die judoklas. ‘Niets is perfect, niets is voor eeuwig’ dacht ik nog, terwijl ik op een wonderlijke manier schuin op mijn rug terecht kwam.

Misschien hoef je ook niet meteen weer op te staan. Ik las pas ergens: “When life knocks you down, roll over and look at the stars”.

Ik wens u een mooie herfst.

Roos van Doorn – Voorganger bij Vrijzinnigen Bennekom

 Nieuwe voorganger

Roos van Doorn