In de pers


November 2019

Het moest wel over het bos gaan. Nu ik ben begonnen bij Vrijzinnigen Bennekom en gestopt als docent Bos en Natuurbeheer, kon het niet anders. Het Bennekomse bos is prachtig nu: het vallen van de blaadjes, het verschijnen van de paddenstoelen, wind en regen afgewisseld met warm zonlicht, dat in schuine stralen door de takken valt.

Dat doet wat met je, als mens. Het is mooi met een snifje weemoed. Het hele bos dampt van de vergankelijkheid. Het is een kunst hoe dat binnen te laten komen, zonder in een depressie te zakken, nu de dagen korter worden en je vanzelf al minder energie hebt. Misschien is het toch beter gezellig bij een waxinelichtje te kruipen.

In Japan bestaat het begrip Wabi sabi. Het betekent zoiets als: “niets is perfect, niets is ooit klaar, niets is voor eeuwig”. Het omarmt de schoonheid van vergankelijkheid, van dingen die niet perfect zijn.

Als je wilt weten hoe Wabi sabi voelt, dan is het Bennekomse bos nu een mooie plek om heen te gaan. Waai mee met de wind. Laat los wat er los te laten valt. En voel dat je ondanks dat, stevig staat, geworteld bent.

Toon Hermans dichtte al: “herfst, het eeuwige vallen om op te staan”. Dat is waar, maar het vraagt best wat moed om te vallen. Wanneer ik één van de kinderen bij judoles ophaal, zie ik hoe een hele groep tieners om de haverklap valt. Met veel overgave en veel plezier. Ze vallen zonder dat het pijn doet en staan even zo vaak weer op.

Op mijn eigen karateles oefenden we deze week ook met achterover rollen. Om eerlijkheid te zijn: in deze 35+groep zag het er hier en daar anders uit dan in die judoklas. ‘Niets is perfect, niets is voor eeuwig’ dacht ik nog, terwijl ik op een wonderlijke manier schuin op mijn rug terecht kwam.

Misschien hoef je ook niet meteen weer op te staan. Ik las pas ergens: “When life knocks you down, roll over and look at the stars”.

Ik wens u een mooie herfst.

Roos van Doorn – Voorganger bij Vrijzinnigen Bennekom

 Nieuwe voorganger

Roos van Doorn      

Zoeken


Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Een robot (of spam-script) Een mens
Volledige naam E-mailadres