Driestemming eerbetoon aan bomen en bos

14 maart 2024

Genoeg boeken over bomen, maar niet eerder een eerbetoon aan de schoonheid van het bos door een kunstschilder, dichter en schrijver. Zij gingen geregeld naar buiten om inspiratie op te doen en in samenspraak met de bomen te schrijven en te schilderen. Het resultaat is het prachtig vormgegeven boek Boswerk , dat zeer goed ontvangen werd door de pers.

Boswerk bevat `fraaie portretten van bomen, liefdevolle teksten en scherpe essays’ volgens het NRC (vier sterren). De schilderijen en dichtwerken worden tentoongesteld in museum De Mesdag Collectie in Den Haag van 22 maart tot 21 juli 2024.

De presentatie van het boek Boswerk staat centraal deze avond. Aan het woord komen dichter Jan Kleefstra, kunstschilder Christiaan Kuitwaard en schrijver Annelies Henstra. Zij weten bomen en bos als geen ander tot leven te wekken. En ze zullen u alle drie inspireren om anders naar deze opmerkelijke levende wezens te gaan kijken. Naast schoonheid en troost zal ook de schaduwzijde aan bod komen. Want bomen en bossen liggen overal onder vuur, en op goede voet komen met bomen is nu belangrijker dan ooit.

Kom en laat u onderdompelen in een `groengouden bosbad’ deze avond. En mis de kans niet om een exemplaar van Boswerk in drievoud te laten signeren, waarbij Christiaan Kuitwaard ter plekke een fraaie tekening voor u maakt.

Annelies Henstra is de schrijver van Boswerk . Haar essays hebben een eigen titel: `Bomen, de pilaren van het leven’. Henstra studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en promoveerde bij de onderzoekschool Rechten van de Mens. Daarna werkte zij als voorvechtster van een internationaal kinderrecht op natuurcontact bij de IUCN ( International Union for Conservation of Nature ). De laatste jaren zet zij zich actief in voor het behoud van bomen en bossen in Nederland onder het motto: Think Global, Act Local.

Jan Kleefstra is de dichter van Boswerk . Hij publiceerde tot dusver veertien dichtbundels/boeken, waaronder een krui-tocht over Aarde , en meer dan dertig muziekreleases samen met zijn broer Romke Kleefstra, die over de hele wereld verspreid zijn uitgegeven. Kleefstra’s werk wil een uitdrukking zijn van de verbondenheid van al het leven met de Aarde en de elementen.

Christiaan Kuitwaard is de kunstschilder van Boswerk . Hij studeerde aan de kunstacademies van Groningen en Kampen. Hij speelt al jaren een vooraanstaande rol binnen de Friese schilderkunst en brak landelijk door toen Joost Zwagerman meerdere werken van hem selecteerde voor de tentoonstelling Silence out Loud in Museum Kranenburg te Bergen (2015). Daarna was zijn werk te zien op verschillende landelijke podia, waaronder Museum De Fundatie te Zwolle en museum MORE te Gorssel.


De avond lezingen beginnen om 20.00 uur en we sluiten meestal na een discussie rond 22.00 uur af. 

Plaats                  Grote  zaal van De Ontmoeting

Aanvang              Donderdagavond 14 maart 20.00 uur 

Kosten                 € 8,00 voor leden en begunstigers, studenten € 6, overige bezoekers € 12Deel dit artikel