Nieuws uit de regio

23 mei 2021

Veenendaal , het Venster

Lieve mensen,
‘Wie is er bang voor de dood?’ is een klein boekje, uit 2001 afkomstig van de in 2007 op 51 jarige leeftijd overleden filosofe Patricia de Martelaere. De tekst werd door haar als Titus Brandsma Lezing uitgesproken. Het boekje is helaas niet meer te verkrijgen in papieren vorm, maar wel gratis te downloaden op de site van de Titus Brandsma Stichting als PDF (kwaliteit door scannen iets minder) en als epub (top kwaliteit, voor je e-reader). Ga naar https://www.titusbrandsmainstituut.nl/nl/publicaties/lezingen/ (kijk bij 2001).
Deze laatste aflevering in de serie ‘And the beat goes on’ gaat in zijn geheel over loslaten.  De boot die ons naar de overkant brengt, laten we los op het moment dat we de overkant hebben bereikt. We realiseren ons dat het middel niet het doel is. De boot is niet de oever: religie, kerk, god zijn niet het doel, maar middelen om het doel te bereiken. Ook weer loslaten. Zelfs van dat wat ons bevrijd heeft, ja, van de bevrijder zelf, zullen we ons uiteindelijk bevrijden. Loslaten.
Dit alles als inleiding op de boekbespreking van ‘Wie is er bang voor de dood?’.  Klaar voor de allerlaatste reis?
https://youtu.be/HDCBr-GM4XU

Hartelijke groet, Henk

(afbeelding RvdL)

zondag ’23 mei

Pinksterviering met Mike Bais
 
Mike Bais is op deze Pinkstermorgen weer (virtueel) bij ons in Het Venster.
Dit schrijft hij er over:” Deze zondag in het Venster is een esoterische wijze van het beleven van Pinksteren. Wat betekent Pinksteren voor de mysticus? Een woord dat we zullen gebruiken in de bijeenkomst is ‘Kenosis’ en betekent een ruimte maken voor de Heilige Geest (invloed).
De voorbereiding op Pinksteren of het ontvangen van de Geest is daarom ook een proces van leegmaken van onszelf. Wie vol is van zichzelf kan niet vol zijn voor de Geest. 
Graag neem ik jullie eerst mee in een meditatie met daarna een uitleg over de mystieke interpretatie achter Pinksteren en de verschillende relikwieën die hierbij gebruikt worden. 
Tot zondag 23 mei. Mike Bais”
De link om deze virtuele viering te bekijken/beleven, is: 


https://youtu.be/517DBNkFvV4 
Let op: Video start helaas niet vooraan, dus eerst even terugspoelen naar het begin.


De collecte is voor  SEE YOU (voorheen Light for the World) , een foundation voor medische hulp aan mensen met een visuele handicap.
U kunt uw eventuele bijdrage storten op: 
NL11TRIO 0197 6222 08 op naam van ‘NPB Veenendaal’,
onder vermelding van ‘SEE YOU’. Alle gevers hartelijk dank!

We wensen iedereen een mooie Pinksterviering
en een fijne zondag
– namens de PR-commissie van Het Venster –

Beste mensen,
Op 18 april a.s. presenteert ik de tweede aflevering uit de serie Tussendoor “Een huis van verhalen”. Je kunt dit programma beleven op  https://youtu.be/FVyuYazTfNk.
Een programma over en vanuit het Venster in Veenendaal.

  • Over de weerslag van een langdurige lockdown op een kleine gemeenschap.
  • Hoe verhalen kunnen helpen bij de verwerking.
  • Over dankbaarheid zonder iemand te danken.
  • Waarom je de bas soms voluit moet zetten.
  • Waarom de rok van Marylin Monroe beter is dan welke exegese dan ook.
  • En waarom je nooit moet ophouden met zoemen.
  • Met x-liedjes gezongen door o.m. Eva Schuurman en overdenkingen van Henk Harmsen.

En dat alles in een halfuurtje tijd in HD kwaliteit.
Heel Nederland zoemt en Het Venster zoemt het hoogste lied.Tussendoor is een serie van mij met korte uitzendingen (een half uurtje) die steeds een inkijkje geven in het Venster in Veenendaal tijdens de Corona periode. De eerste uitzending was op de 4e advent, ‘Dromen in een leeg gebouw ’ ( https://youtu.be/90XPcZtrQR8).  
Met een hartelijke groet,
Henk

Thema-Ontmoeting van zondag 11 april heeft als thema: LEVENSBOOM. 

De levensboom of boom des levens (Hebreeuws: עץ החיים; Etz haChayim) werd volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel door God geplant in de Hof van Eden (het Paradijs), samen met de boom van de kennis van goed en kwaad. De vruchten van deze boom gaven eeuwig leven (onsterfelijkheid). Nadat Adam en Eva van de boom van de kennis van goed en kwaad hadden gegeten, werden zij verbannen uit de Hof van Eden om hen ervan te weerhouden om van de vruchten van de boom des levens te eten. 
Ook in andere godsdiensten en mythologieën zien we de Levensboom terug in verhalen die gaan over wijsheid en het mysterie van het leven. 
Deze video is een collage vol gedachten, beelden, muziek en verhalen rondom het thema De Levensboom. 

Met medewerking van Rinie van der Leer, Jos Somsen, Jan Dijksterhuis, Jan van Donkelaar en Martin Schuitemaker.

De link om deze Ontmoeting te bekijken en mee te beleven is:
https://youtu.be/tnGUFFuHO9Y

https://mailchi.mp/4be127cac5ef/met-marieke-de-vries-hofman?e=ffbe185480 Pasen

https://mailchi.mp/268f1349f841/activiteiten-online?e=ffbe185480 Voor het laatste nieuws

Lieve mensen,
And the beat goes on. Tweede seizoen, aflevering twee (28 maart 2021)  Thema:  ademloos Liederen en nieuw-zinnige gedachten over opstanding. Een digitaal halfuurtje met Henk Harmsen

Het leven is een kringloop.  Er wordt gezaaid er wordt geoogst.  Er wort gestorven en er wordt opgestaan. Pasen was nog nooit zo dichtbij…
te zien op: https://youtu.be/f0yj1aYESQM
Witte zwanen, zwarte zwanen gaat over  geboren worden en sterven.  Witte zwanen, zwarte zwanen gaat over  de kringloop van het bestaan  en over de oneerlijkheid van het leven,  die weer geen oneerlijkheid is,  omdat het leven niet eerlijk of oneerlijk kan zijn.  Het leven is.  Soms moet wie achter is, voorgaan. Hoe oneerlijk dat ook lijkt.  Soms moeten we diegene loslaten  en laten doorgaan…
Een kinder-speelliedje
zoals het leven is: ademloos…

Over and the beat goes on: Bij de eerste lockdown in 2020, in verband met Covid 19, begon Henk Harmsen een digitaal drieluik ‘And the beat goes on’ voor het Venster in Veenendaal. Zo kon deze kleine gemeenschap al snel overstappen naar de digitale ontmoetingen. Ook andere gemeenschappen pakten het drieluik op, om het gevoel van gemeenschap in die onwerkelijke tijd te behouden.  De thema’s  waren achtereenvolgens: Lente (https://youtu.be/_wVf010KDR4) ,   Licht (https://youtu.be/yrqmPu6eqWc)   en   Liefde (https://youtu.be/fd5ttDOak8k) .  Op 23 januari 2021, met het ingaan van de avondklok, is Henk een nieuw drieluik begonnen, weer met de titel ‘And the beat goes on’. ( https://youtu.be/TY8TPqJs8UY).

Lunteren

Opnames van vieringen staan op https://www.youtube.com/channel/UCbsEnQBPR4WRT8tK5znZCbw

website https://www.vrijzinniglunteren.nl/ voor het laatste nieuws

Wageningen https://www.arboretumkerk.nl/ voor de afgelopen vieringDeel dit artikel