Ontmoeting in kunst

PIETER VERMEULEN Werken met acryl

Van 3 september tot 2 oktober is er een nieuwe expositie in de Ontmoeting

Opening 3 september om 15.00 uur muziek door Rien den Arend

Bezichtiging : Elke zondag na de viering

2 oktober van 14.00 -16.00 uur

Voor informatie : Maya Siepel mayasiepel@planet.nl – 06 30709180

Pieter Vermeulen (geboren in 1949 te Veenendaal) kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en is sinds 1977 zelfstandig beeldend kunstenaar. Vermeulen geeft de voorkeur aan het werken met acryl: ‘Het werken met acryl verhoogt de compositie-snelheid en daarmee de intensiteit’, is zijn ervaring. ‘Vaak werk ik aan meerdere doeken tegelijk’. Deze werkwijze brengt met zich mee dat zijn werken nauw met elkaar verbonden zijn. We zien duidelijk vorm en kleur met elkaar overeenkomen, maar voelen ook een sterke onderlinge emotionele verwantschap. Het werk ontstaat in een aantal stadia. Dat deze stadia geheel te herleiden zijn, komt doordat er in het werkproces delen overgeschilderd worden. Zo resulteert langzaam een soort reliëf op hef doek waarbij er geen duidelijke scheiding meer is tussen voor- en achtergrond, hoofd- of bijzaak.

Voor zijn gemengde technieken op papier gebruikt hij meerdere materialen zoals acryl, inkt, waterverf en in een enkel geval sjablonen. De keuze van papiersoort en -kleur is voor Vermeulen van bijzonder belang. Ook de lijst krijgt van de kunstenaar zijn speciale aandacht: zijn omlijstingen zijn werkelijke staaltjes vakwerk. Afwisselend is hun effect versterkend of aanvullend. Maar altijd een belangrijk onderdeel in het totale beeld.

Abstracte begrippen als verlangen, verwarring, liefde en betekenissen zijn, evenals het figuratieve, uitgangspunten voor zijn werk.’ Door kleur, vorm en techniek worden deze gegevens ·vertaald’, zichtbaar gemaakt’. De ambivalente verhouding van het zichtbare met het abstracte wordt door Pieter Vermeulen op het doek vormgegeven. In zijn werk lopen herkenbare elementen en abstracties door elkaar. Beeldelementen als ritme, kleur en herhaling refereren aan poëzie. ‘Een schilderij dat gaat over een verlangen, verwarring, de liefde Is voor mij een gedicht’, aldus de kunstenaar. Deze literaire vormgeving vertaalt Pieter Vermeulen vaak in de titel die hij aan zijn werk meegeeft. Maar ook in de gevallen waarin de titel geen sleutel tot het kunstwerk geeft, is er voor de bezoeker aan deze expositie veel te ontdekken.