Ontmoeting in Kunst

06 april 2024

Roos Terra – Nature Prints ‘Bij de planten zijn’

Van zaterdag 6 april tot en met zondag 12 mei opent De Ontmoeting haar deuren voor Roos Terra met haar Nature Prints. De feestelijke opening is zaterdag 6 april om 15.00 uur. Naast het werk van Roos Terra zal dichter Zwaantje Storm enkele van haar gedichten voordragen onder muzikale begeleiding van saxofonist/violist Frank Nielander.

De expositie is iedere zondagmiddag open van 14.00 – 17.00 uur

Workshop Nature Printing door Roos Terra op zondag 12 mei van 14.30 – 16.30 uur, waarvoor je je via www.deontmoetingbennekom.nl/natureprinting kunt inschrijven. 

Roos Terra, (Ovezande 1982) is beeldend kunstenaar, opgeleid aan de St. Joost School of Art and Design in ’s-Hertogenbosch. Opgegroeid in Zuid-Beveland; tarweakkers,  boomgaarden, een prachtige tuin, bermen met hoog gras waar de wind doorheen waait, de boer op zijn trekker, de wolken die voorbij varen en vooral de horizon die ver weg is. De basis is gelegd. Het werk dat Roos Terra maakt heeft altijd met de planten, de lucht, het weer, of de seizoenen te maken. Ze heeft zich gespecialiseerd in nature printing, waarbij ze afdrukken maakt van beschilderde planten op papier. Ze maakt ook kunstwerken met planten voor in de openbare ruimte en bewegende mobielen van papier. 

In De Ontmoeting in Bennekom stelt ze met haar nature prints een expositie samen genaamd: ‘Bij de planten zijn’. De titel is op meerdere manieren te lezen. Het doet denken aan de uitdrukking ‘Bij de pinken zijn’, maar het kan ook letterlijk opgevat worden: Jij bij de plant. Hoe is het om bij de planten te zijn? In de grote zaal toont ze grote, kleurrijke en fantasievolle botanische monoprints. In sommige heeft ze getekend, de anderen zijn een pure afdruk; de natuur als stempel. In de leeszaal kun je meer over Roos Terra te weten komen door fotoboeken en inspiratiemateriaal. De prenten worden gecombineerd met poëzie van Zwaantje Storm. De geëxposeerde kunstwerken zijn te koop via de kunstenaar, al dan niet in combinatie met het gedicht.

Zwaantje Storm (Ede, 1981) speelt in haar poëzie met de dingen die de dag haar voor de voeten werpt. Het spel is om er iets van te vangen terwijl het al tussen je vingers door glipt. Vaak zijn het verhalen die de natuur ons vertelt én de manier waarop wij ermee samenvallen. Daar iets zichtbaar van maken, dat is momenteel een bedoeling van haar poëzie.Deel dit artikel