20 juni Stilteviering

20 juni 2021

20 juni Wereld-vluchtelingen-dag

44.000 namen. Meer dan 44.000 mensen stierven aan de Europese grenzen. Een onbekend aantal is vermist. Verdronken of verdorst in de Middellandse zee en het Kanaal, of bevroren in de bergen van de Balkan of de Alpen. Mensen die nog in leven hadden kunnen zijn.

In juni herdenken wij de dodelijke slachtoffers van het Europese asiel- en migratiebeleid. Overal in Nederland noemen we de namen van de overledenen. Ook bij ons tijdens de Stilteviering op 20 juni, waar wij u uitnodigen met ons de namen uit te spreken van 30 mensen, die wij zo willen gedenken. Samen herdenken we de slachtoffers van Fort Europa, zodat ze niet vergeten worden. Veilig vluchten is een mensenrecht. Mensen in nood moeten gered en naar een veilige haven gebracht worden Migratiebeleid mag nooit over lijken gaan.

Vorige week zijn er gedenktekens gemaakt , waarmee een mega-monument gebouwd gaat worden op het strand van Scheveningen. Namen van omgekomen vluchtelingen worden vandaag voorgelezen.

Reis naar het ongewisse

Op de vlucht voor oorlog, verwoesting of door onderdrukking door het regiem niet meer veilig in eigen land een leven tussen angst en onzekerheid .

Dromen van een beter leven, een nieuw begin ver van hun moederland in gedachten hun eigen wereld creërend een wereld van vrede, liefde en hoop. Een reis naar het ongewisse dagen lopend in de sinterende zon, of door ijskoude nachten met velen in te kleine bootjes, dobberend op zee opgevangen in kampen met weinig of geen voorzieningen soms welkom, vaak ook niet.

Een beter leven is niet bereikt voor :

Aylan Kurdi, kind, 3 jaar oud, verdronken in de Egeïsche zee, 2 september 2015

Galip Kurdi, kind, 5 jaar oud, verdronken in de Egeïsche zee, 2 september 2015

Rehan Kurdi, leeftijd onbekend, verdronken in de Egeïsche zee, 2 september 2015

Zij zijn de tijd ontstegen.Deel dit artikel