Zin op Zondag Bert van Roermund -Verzoening na oorlog of onderdrukking

06 november 2022

10.30 uur

Na een oorlog of na politieke onderdrukking is verzoening tussen slachtoffers en onderdrukkers  vaak heel moeilijk. Op 6 november spreekt rechtsfilosoof Bert van Roermond  over de betekenis van rechtsherstel en verzoening. Verzoening is een wezenlijk element in het overgangsproces tussen een oorlog of onderdrukking naar nieuwe rechtsstatelijke verhoudingen. Door de aanvalsoorlog van het Poetin-regime op buurstaat Oekraïne hebben wij dit onderwerp in Nederland weer scherp op het netvlies gekregen.

Na een oorlog of politieke onderdrukking staat de omgang tussen voormalige slachtoffers en onderdrukkers onder druk. Kunnen zij elkaar na verloop van tijd weer in de ogen kijken? Emeritus Honorary Professor Bert van Roermond neemt ons mee in zijn pogingen om te begrijpen wat ‘verzoening’ inhoudt. Vergt het vergeving? Verraadt het, of eert het de doden die aan het voorafgaande geweld ten offer zijn gevallen? Komt er schadevergoeding aan te pas, en wat is het effect daarvan op een strafrechtelijke aanpak? En wat betekent ‘rechtsherstel’ in dit verband?

Bert van Roermund heeft veel over rechtstatelijke verhoudingen gepubliceerd en gedoceerd als honorary professor Public Law & Governance van Tilburg Law School. Daarvoor was hij leerstoelhouder Rechtsfilosofie van de universiteit van Tilburg en adjunct professor KU Leuven.

Voor meer informatie zie: https://research.tilburguniversity.edu/en/persons/bert-van-roermund

De muziek wordt verzorgd door : Live Poets Society

Live Poets Society is een duo muzikanten dat elkaar heeft gevonden in de jacht op het perfecte liedje. Toetsenist/fluitist Peter Holen en zanger/gitarist JeeWee Donkers nemen je mee op hun muzikale zoektocht en brengen hun verhalen en bespiegelingen over in sfeervolle liederen. Terugkerend thema in hun werk is het levenspad dat een ieder aflegt. Liedjes en verhalen over je wortels, ontmoetingen onderweg, afslagen die je ergens op je pad neemt – of juist (net) niet. En op elk levenspad is ook verzoening een mogelijk onderdeel, of (net) niet. Zie ook Spotify: Live Poets Society- Dichter bij Leven (2021)Deel dit artikel